Beneficii pepene roșu: de ce să consumi mai mult?

August 30, 2021
307 Views

Pepenele roșu este un fruct ideal de vară, deoarece oferă hidratare și este revigorant. Dintre toate fructele pe care le cunoaștem, pepenele roșu conține cea mai mare cantitate de apă

Beneficii pepene roșu: de ce să consumi mai mult?
Pepenele roșu este un fruct ideal de vară, deoarece oferă hidratare și este revigorant. Dintre toate fructele pe care le cunoaștem, pepenele roșu conține cea mai mare cantitate de apă.

Ce substanțe nutritive există în pepenele roșu?
Acest fruct oferă săruri minerale, evidențiindu-se prin conținutul de magneziu și potasiu, însă conține și licopen, o substanță care joacă un rol important în neutralizarea radicalilor liberi și pe care o mai găsim în cantitate mare în roșii, dar și în alte fructe și legume de această culoare. Pe lângă magneziu și potasiu, pepenele roșu conține fibre, beta caroten și acid folic.

Pacienților care suferă de retenție de apă din cauza acidului uric ridicat din organism (inclusiv tensiune arterială mare) li se recomandă consumul de pepene roșu, pentru că stimulează diureza. Trebuie să se ia în considerare că două felii de pepene sunt echivalente cu un pahar mare de apă. Însă calitățile pepenelui roșu nu se opresc aici, fiind de ajutor, de exemplu, și la eliminarea deșeurilor din organism.

Ce efecte are pepenele roșu?
-hidratează și remineralizează, datorită conținutului ridicat de apă;
-are rol antioxidant, datorită licopenului pe care-l conține;
-este ideal pentru scăderea în greutate;
-stimulează diureza.

Pepenele se consumă crud, pe stomacul gol, nicidecum după masă. Însă, dacă, de exemplu, ai prea mult pepene în frigider și nu mai ai poftă să-l consumi că atare, îți poți pregăti un smoothie din pepene adăugând și alte fructe ori condimente (căpșuni, zmeură, mentă, ghimbir) sau legume (spanac, castraveți etc.).

Valori nutriționale pepene roșu

O cană (152 de grame) de pepene roșu, tăiat cubulețe, conține:

43 de calorii
0 grame de grăsimi
2 miligrame de sodiu
11 grame de carbohidrați (dintre care 9 grame de zahăr)
1 gram de fibre.

O cană de pepene roșu îți va oferi următoarele procente de vitamine (doză zilnică recomandată):

21% din doza de vitamina C
17% din doza de vitamina A
2% fier
1% calciu.

…..

Leave A Comment