Cât de importantă este hidratarea?

July 22, 2021
336 Views

Principala sursă de hidratare este apa, însă există multe alte surse care ne asigură necesarul de hidratare şi ne ajută să ne păstrăm pielea tânără şi organismul sănătos.

Cât de importantă este hidratarea?
Principala sursă de hidratare este apa, însă există multe alte surse care ne asigură necesarul de hidratare şi ne ajută să ne păstrăm pielea tânără şi organismul sănătos.

Și, deși cercetările științifice au stabilit că hidratarea este o parte crucială a menținerii sănătății generale, s-ar putea să te întrebi: hidratarea este cu adevărat calea către o piele sănătoasă?

Legătura dintre apă și îmbunătățirea aspectului pielii

Deși probabil ai auzit că apa îți poate oferi o piele strălucitoare și lipsită de imperfecțiuni, lipsesc dovezi științifice solide în acest sens. Un mic studiu publicat în 2015 în Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology a sugerat, totuși, o relație între hidratare și sănătatea pielii. Mai exact, cercetătorii au descoperit că la persoanele cu un consum zilnic scăzut de apă – adică cei care au fost deshidratați pentru început – creșterea aportului de apă a avut un efect pozitiv asupra aspectului pielii și a ajutat la menținerea nivelurilor de hidratare a pielii.

Dermatologii ne îndeamnă să includem o cantitate corespunzătoare de apă în rutina sănătoasă a pielii noastre.

„Hidratarea pielii este o reflectare a hidratării totale a corpului”, spune Kathleen C. Suozzi, MD, director de dermatologie estetică la Yale Medicine și profesor asistent la Școala de Medicină Yale din New Haven, Connecticut. “Dacă o persoană este deshidratată, există mai puțină apă transferată către piele”, explică ea.

Debra Jaliman, MD, dermatolog certificat din New York, adaugă că aportul suficient de apă poate îmbunătăți fluxul de sânge în piele și corp. Ea observă că celulele și țesuturile corpului sunt în mare parte compuse din apă. „Este important să rămâi hidratat”, adaugă dr. Jaliman, care este și profesor asistent de dermatologie la Școala de Medicină Icahn de la Muntele Sinai și autor al cărții, Skin Rules: Trade Secrets from a Top New York Dermatologist. „Dacă îți este sete, atunci corpul tău cere apă. Bea suficientă apă pe tot parcursul zilei pentru ca organismul să nu ajungă să se simtă deshidratat “.

De câtă apă ai nevoie?
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), nu există îndrumări oficiale clare despre cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea în fiecare zi.

Cantitatea potrivită diferă, în funcție de factori precum greutatea corporală, nivelul de activitate fizică, clima și chiar alăptare, în cazul femeilor.

În 2004, Academia Națională de Medicină a recomandat femeilor cu vârste cuprinse între 19 și 30 de ani să consume în jur de 2.7 litri pe zi, iar bărbaților de aceeași vârstă în jur de 3.7 litri pe zi.

Unii oameni respectă în continuare regula 8 × 8, care recomandă să beți opt pahare de apă pe zi. Cu toate acestea, acest lucru nu s-a bazat pe studii.
Pentru a estima cantitatea potrivită, poți lua în considerare caloriile. Dacă o persoană are nevoie de 2.000 de calorii pe zi, ar trebui să consume și 2.000 de mililitri de apă pe zi.

Suozzi spune că aproximativ 13 căni de apă pentru bărbați și 9 căni de apă pentru femei reprezintă un aport adecvat de lichide, așa cum este subliniat de Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină. Dar „dacă o persoană are multă pierdere de apă transepidermică din transpirație sau căldură, atunci această cerință crește”, subliniază ea. Pierderea de apă transepidermică se referă la apa pierdută prin piele.

Alți factori dietetici, cum ar fi băuturile cu cofeină sau alimentele bogate în apă, pot influența, de asemenea, nivelul de hidratare al organismului.

Consumul excesiv de apă poate duce la intoxicație cu apă, un efect rar. Când există prea multă apă în corp, sărurile și electroliții devin prea diluați, provocând o afecțiune numită hiponatremie, notează Medline Plus. „Aportul excesiv de lichide poate provoca o presiune asupra rinichilor, care este organul de filtrare al corpului”, spune Suozzi.

….

Sursa foto: Shutterstock

Leave A Comment

%d bloggers like this: