Video. Presedintele Klaus Iohannis : O Uniune a viitorului, este in viziunea Romaniei, un proiect indisolubil legat de ideea de unitate si solidaritate europeana

July 14, 2021
517 Views

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că Uniunea Europeană a viitorului este, în viziunea României, un proiect indisolubil legat de ideea de unitate şi solidaritate, iar pentru o Uniune “mai integrată” este nevoie şi de consolidarea zonei Euro şi a spaţiului Schengen.

El a participat, la Palatul Cotroceni, la evenimentul de lansare oficială a dezbaterii naţionale privind viitorul Europei, în cadrul căruia a subliniat importanţa exprimării opiniilor cetăţenilor statelor UE privind modul în care îşi doresc să evolueze acest proiect.

“Suntem cu toţii sub impactul unei crize care ne-a forţat să ne reanalizăm priorităţile, să ne acomodăm şi cu alte provocări decât cele cu care eram obişnuiţi. Cu siguranţă, această nouă realitate îşi pune amprenta asupra întregului exerciţiu de dezbatere privind viitorul Europei. Cu toate acestea, procesul trebuie să rămână fidel ideii fondatoare a Europei. Angajarea în dialog a cetăţenilor trebuie să conducă, în baza propunerilor acestora, la identificarea măsurilor şi a instrumentelor prin care liderii Uniunii Europene să acţioneze în folosul cetăţenilor noştri. O Uniune a viitorului este, în viziunea României, un proiect indisolubil legat de ideea de unitate şi solidaritate europeană în beneficiul tuturor, un proiect în care trebuie să ne preocupe bunăstarea tuturor statelor membre şi a cetăţenilor europeni deopotrivă”, a spus şeful statului.

Potrivit lui Iohannis, în lipsa unei acţiuni solidare, a coordonării şi a unui angajament real comun de formulare de soluţii, experienţa crizei generate de COVID-19 ar fi fost total diferită.

“Dacă astăzi cetăţenii europeni au acces la vaccin, dacă economiile europene se pregătesc de relansare, aceste lucruri sunt posibile, în special, datorită capacităţii noastre comune şi a Uniunii în ansamblul său de a se mobiliza şi de a răspunde eficient unei crize fără precedent în istoria proiectului european. Să nu uităm că această criză are nu doar o dimensiune legată de sănătate, ci şi una majoră socio-economică. La peste un an de la începutul pandemiei, datorită acţiunii comune şi solidare europene, datorită angajamentului politic pe care ni l-am asumat prin Planul european de relansare economică, putem fi mai optimişti cu privire la anii următori”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a punctat că este nevoie de o consolidare a proiectului european, nu de o reinventare a acestuia, indicând că există elemente esenţiale ale modului european de acţiune, cum sunt principiile fundamentale pe care UE este fondată şi care sunt înscrise în tratate.

“Foarte important, avem la nivel european şi o cultură a cooperării, a construcţiei consensului şi a concilierii dezvoltate în timp, precum şi o capacitate a Uniunii Europene de adaptare post-criză. Toate încercările prin care a trecut Uniunea au generat lecţii învăţate, care, individual sau prin efect cumulativ, au condus la soluţii mult mai bune, care au determinat perfecţionarea politicilor şi a instrumentelor europene. Trebuie să purtăm o discuţie deschisă despre cum să obţinem ‘mai multă Europă’, valorificând potenţialul Tratatelor Uniunii”, a arătat Iohannis.

În opinia sa, rezilienţa strategică a Uniunii Europene trebuie să fie un proces intern de transformare şi construcţie.

“Evitarea blocajelor a fost o lecţie-cheie şi ar trebui să instituim proceduri standard de diagnostic şi corectare pentru a evita lipsa de echipament medical sau de bunuri de bază. Avem nevoie de instrumente şi mecanisme consolidate de gestionare a crizelor”, a transmis şeful statului.

……

Leave A Comment