Populația României, tot mai îmbătrânită. Unu din cinci români are peste 65 de ani

July 14, 2021
311 Views

Îmbătrânirea populației reprezintă una dintre marile probleme cu care România se confruntă în ultimii ani. Situația dramatică se vede cel mai bine în economie. Cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică arată o realitate sumbră. În 10 ani România va intra în criza pensionarului.

Potrivit INS, populația adultă 15-64 de ani reprezintă 65 la sută din total. În scădere cu 140 de mii de persoane față de 2019. Iar această îmbătrânire a populației și acest declin demografic ne vor duce în următorii ani, spun specialiștii, la un deficit la forței de muncă și un colaps al sistemului de pensii.

Adrian Benta, economist: „Probabil în 20-30 de ani vom vedea situaţia în care patru salariaţi contribuie pentru șase persoane la pensie. Măsurile sunt destul de greu de luat, sporul natural nu mai există, trebuie gândite măsuri alternative de diversificare a tipurilor de venituri, stimularera persoanelor să îşi suplimenteze fondurile de pensii facultative, deci pilonul III, majorarea participaţiei actuale, deci pilonul II şi pe cât posibil deschiderea pieţei muncii pentru alte state”.

În România, 36 din 42 de județe au mai mulți pensionari decât tineri, arată datele INS.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: