La finalul a trei zile de consultări la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că proiectul „România educată” are susținerea Coaliției de guvernare și deschiderea inclusiv a opoziției pentru transpunerea lui legislativă.
„În cel mai scurt timp, se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru a construi cadrul legislativ care să permită implementarea proiectului. Parlamentul trebuie să fie un pilon central al procesului de reformă a sistemului de educație și, prin această asumare, poate reda încrederea românilor în aleșii săi”, a spus șeful statului, într-o declarație susținută la Cotroceni.
El a precizat că săptămâna viitoare Guvernul își va asuma, prin memorandum, țintele și obiectivele „României Educate”, urmând să stabilească un plan clar de acțiune, cu responsabili și termene, pentru implementare.
Principalele repere ale proiectului „România educată”:
-Structura sistemului de învățământ rămâne preponderent aceeași.
-Se dezvoltă educația timpurie, se menținem clasa pregătitoare și gimnaziul de la clasa a V-a la clasa a VIII-a.
-Schimbări față de structura actuală apar la tranzițiile între etapele educaționale. Deși Evaluarea Națională rămâne principalul instrument de certificare a competențelor la finalizarea gimnaziului și de repartizare în ciclul următor, am propus ca pe întregul parcurs al semestrului al doilea, unitățile de învățământ și elevii care doresc – subliniez, care doresc – indiferent de rută – teoretică, vocațională sau profesională, să poată organiza, respectiv să susțină un examen suplimentar de admitere. Acest lucru se întâmplă deja pe ruta profesională sau vocațională, fiind doar o extindere și către zona teoretică.
…..
Consultă aici fișa de sinteză a proiectului România Educată,