Schimbările majore din sistemul de sănătate valabile de la 1 iulie. Tot ce trebuie să știi dacă ai nevoie de medic

July 3, 2021
292 Views

Contribuția personală la spital privat – statul decontează și la privat banii pe care îi deconta pentru serviciul medical respectiv în spitalul de stat și plătești doar diferența față de tariful de la privat, set de consultații și analize de prevenție gratuite care se adresează românilor cu vârsta de peste 40 de ani și pentru care președintele CNAS promite că “sumele vor fi suplimentate oricât va fi nevoie” și mai multe consultații gratuite la domiciliu pentru bolnavii cronici – sunt marile noutăți aduse de contractul cadru din sănătate, valabile de la 1 iulie.

1. Contribuția personală la spitalul privat. Ce este contribuția personală în sănătate și cine poate beneficia de ea

Probabil cea mai importantă și cea mai așteptată măsură care intră în vigoare de astăzi. Autoritățile au atras atenția că este vorba despre contribuție personală, nu despre coplată.
e înseamnă contribuția personală? Practic, orice român asigurat poate “lua cu el” banii pe care statul îi decontează pentru internarea sau operația lui în spitalul de stat și se poate trata, la alegere, la privat, urmând să plătească doar diferența dintre suma decontată de CNAS și tariful de la privat.

Ce tip de servicii acoperă contribuția personală și cât vei plăti la privat după intrarea ei în vigoare
Ordonanța de Urgență care prevede introducerea contribuției personale pentru serviciile medicale private – plătești o parte din bani, iar statul decontează o parte – a fost adoptată în ședința de Guvern de joia trecută și se aplică începând de la 1 iulie.
Contribuția personală pentru internarea în spitale private (inclusiv operații) intră în vigoare de la 1 iulie, iar cea pentru consultații în cabinetul medicului în regim ambulatoriu și cea pentru analize și investigații medicale (paraclinice) ar urma să intre în vigoare anul viitor, mai exact la 60 de zile de la adoptarea bugetului de stat pe anul 2022.

Condiția este ca spitalul privat să aibă contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Cât va costa o operație la privat începând de la 1 iulie

Potrivit normelor de aplicare ale contractului cadru, Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează pentru cazurile de spitalizare continuă (acuți) sume cuprinse între 624 de lei (spre exemplu pentru proceduri pentru strabism) până la 21.132 de lei (în cazul unei traheostomii).

CNAS plătește un tarif care se calculează astfel: tarif pe caz ponderat (TCP) înmulțit cu Valoarea relativa a cazului (VR), valoare care exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor și care poate fi subunitar, 0,42 (ex.proceduri pentru strabism) sau supraunitar, chiar 14,23 (ex.traheostomie).

TCP (tariful pe caz ponderat) este fix – în jur de 1.485 de lei pentru majoritatea spitalelor.

Pentru a obtine tariful care se decontează de către Casa de Asigurări, TCP de 1.485 se înmulteste cu valoarea relativă a cazului, care poate varia între 0,42 și 14,23, în funcție de complexitatea cazului. Astfel, tarifele de decontare variază între 624 de lei (ex. proceduri pentru strabism) și 21.132 lei (ex.traheostomie).
“Prin introducerea în contractul-cadru a acestei norme, în primul rând apare obligatoriu ca furnizorul să afișeze pe site-ul lui prețurile pentru diversele intervenții chirurgicale pe care le face în spital – din start va fi o transparentizare a prețurilor, iar asta va ajuta foarte mult pacientul, pentru că intervine concurența. Până acum, neexistând această regulă, nu punea nimeni aceste prețuri”, a explicat pentru HotNews.ro președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private din România, Cristian Hotoboc.

Ce trebuie să faci de la 1 iulie pentru a te bucura de aceste beneficii noi acordate de statul român

Ce aduce cu adevărat nou măsura contribuției personale, de la 1 iulie, este transparență, explica săptămâna trecută, într-o conferință de presă, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe: “Mai exact, există un deviz estimativ, care are un format standard, pe care furnizorul privat va trebui să i-l ofere oricărui asigurat care va veni să se trateze și să detalieze foarte clar începând cu cât acoperă FNUASS și ce sume se percep în plus de către furnizorul privat, pe categorii de cheltuieli: medicamente, materiale sanitare, hrană, resursa umană și așa mai departe, astfel încât asiguratul va avea o imagine completă înainte de a lua decizia dacă să aleagă această opțiune sau nu va avea toate informațiile – cât decontează Casa și cât percepe spitalul privat în plus.”

……

Foto : www.hotnews.ro

Leave A Comment

%d bloggers like this: