Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va conferi titlul de Doctor Honoris Causa (DHC) domnului Daniel Dines, unul dintre fondatorii UiPath, o companie globală de software care se ocupă de automatizarea robotică a proceselor/robotizarea proceselor automate (robotic process automatization/RPA). UiPath a devenit în anul 2020 un decacorn, termen utilizat în business pentru a se referi mai ales la companii private de tip start-up care ajung să valoreze într-un timp relativ scurt peste 10 miliarde de dolari; folosit în asociere cu unicorn (companie evaluată la cel puțin 1 miliard USD) și hectocorn (companie evaluată la cel puțin 100 miliarde USD), termenul arată raritatea unor astfel de reușite în businessul inovativ.
Propunerea venită din partea Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (zona științelor administrative fiind interesată de automatizarea proceselor administrative) și din partea Facultății de Matematică și Informatică (zona informatică fiind capabilă să ofere expertiză pentru automatizarea robotică a proceselor administrative, existând deja colaborări cu UiPath) a fost acceptată și validată de Consiliul de Administrație al UBB și aprobată apoi de Senatul UBB.
„Prin această distincție vrem să facem două lucruri: (1) să recunoaștem merite deosebite și (2) să dăm un semnal despre ce înseamnă astăzi o universitate modernă. Mai precis spus, conferirea acestui titlu premiază primul decacorn înființat în țară de antreprenori-inovatori români (care, indiferent de viitor, a marcat deja o premieră și a pus o bornă în domeniu) și arată că inovarea și relația antreprenorial-transformativă cu societatea sunt elemente fundamentale ale UBB. Într-adevăr, UBB valorizează toate cele trei misiuni academice: educație, cercetare științifică și relația cu societatea. Cercetarea științifică este însă înțeleasă în UBB comprehensiv – cercetare-dezvoltare-inovare – și este pusă în centrul activității academice, ceea ce face ca educația să fie una activă și co-creată cu studenții, iar relația cu societatea una antreprenorial-transformativă. Nu în ultimul rând, UBB a fost dacă nu primul, printre primii parteneri academici ai UiPath în țară, în diverse proiecte care țin de profilul companiei și nevoile și expertiza UBB. Vom organiza festivitatea de conferire a titlului undeva în toamna anului 2021, urmând să anunțăm din timp acest lucru”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, adăugând: „de dragul detaliilor, îmi face plăcere să menționez că ideea mi-a venit după o discuție despre inovarea europeană – organizată prin GUILD, grupul unora din cele mai importante universități europene, unde UBB este membru -, cu comisarul Mariya Gabriel, iar apoi am fost ferm convins văzând cum se raportează la UiPath consilierii europeni în inovare din biroului acesteia; în faza inițială un rol important l-a avut în debutul discuțiilor și Direcția Tehnologiei Informației și Comunicațiilor din UBB (prin colegii profesori Dan Lazăr și Adrian Hudrea)”.