cetSIGN : Documentele in format electronic pot fi semnate electronic si au aceeasi valoare juridica precum cele parafate pe hartie

May 26, 2021
399 Views

Documentele în format electronic pot fi semnate electronic şi au aceeaşi valoare juridică similar celor parafate pe hârtie, a afirmat, marţi, Aurel Meiroşu, business development manager Electronic Signature la certSIGN, într-o conferinţă de specialitate.

“Practic, orice se întâmplă în momentul de faţă, pe hârtie, cu pixul, poate fi transpus 1 la 1 în mediul electronic, astfel încât să existe atât opozabiltate, cât şi siguranţa faptului că eşti protejat din punct de vedere al recunoaşterii. Există, evident, şi la nivel naţional o serie de reglementări, cu privire la modul în care poate fi utilizată semnătura electronică calificată în interacţiunea industriilor şi, pe de altă parte, a industriilor cu instituţiile publice. Avem două ordonanţe de urgenţă foarte relevante – Ordonanţa 38, cu privire la faptul că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia primirii înscrisurilor semnate cu semnătură electronică, şi Ordonanţa 140 privind utilizarea semnăturii calificate pe documentaţiile elaborate ca alternativă la transmiterea în format fizic, cu vestita ştampilă sau parafă profesională plus semnătura olograf. Documentele în format electronic pot fi semnate electronic, având aceeaşi valoare juridică precum documentele semnate pe hârtie. Pot fi arhivate electronic, în condiţiile legii, şi păstrate pe întreaga perioadă de valabilitate”, a explicat Meiroşu.

Specialistul certSIGN a menţionat, totodată, că în baza Regulamentului EIDAS, semnătura electronică de tip calificată este singura care are echivalentul unei semnături olograf.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: