Clujenii sunt chemaţi să contribuie cu ideile lor privind viitorul Europei

May 10, 2021
179 Views

 

Centrul Europe Direct Cluj şi-a deschis oficial porţile chiar de ziua Europei, 9 Mai, în centrul oraşului, pe str. Virgil Fulicea nr. 1. Este unul dintre cele 420 de astfel de centre din UE care stabilesc o legătură importantă între instituţiile europene şi cetăţeni.

O nouă generaţie de peste 420 de centre EUROPE DIRECT îşi începe activitatea, sub coordonarea Comisiei Europene, în întreaga UE. Cu un mandat care începe în mai 2021 şi va dura până la sfârşitul anului 2025, aceste centre aduc Uniunea Europeană, politicile şi valorile acesteia în toate colţurile Europei – se arată într-un comunicat de presă. Centrele stabilesc o legătură importantă între instituţiile UE şi cetăţeni, contribuind la explicarea modului în care Europa combate pandemia de COVID-19, stimulând redresarea economică prin intermediul programului NextGenerationEU şi abordând tranziţia verde şi tranziţia digitală. Suma totală estimată alocată pentru cele 24 de centre din România în anul 2021 (mai-decembrie) este de 563.208 Euro. Pentru perioada 2022-2025, grantul anual dedicat fiecărui centru EUROPE DIRECT va fi de 30.400 Euro.

EUROPE DIRECT Cluj şi-a deschis oficial porţile chiar de ziua Europei, 9 Mai, în centrul oraşului, pe str. Virgil Fulicea nr. 1, din apropierea Casei Matia Corvin. Noul birou local al UE funcţionează în parteneriat cu Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN), una din cele mai vechi şi de impact organizaţii neguvernamentale din oraş. Mai multe personalităţi au transmis mesaje prilejuite de ziua Europei şi deschiderea EUROPE DIRECT Cluj, printre care rectorul UBB Daniel David şi preşedintele Asociaţiei Profesioniştilor în Presă Cluj, Remus Florescu. Au rostit alocuţiuni dna Lia Valendorfean, managerul EUROPE DIRECT Cluj, dna Nicoleta Chiş-Racolţa, director executiv Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, dna Cristina Nistor, conf.dr.univ. la Departamentul de Jurnalism si Media Digitala, UBB Cluj, dna Roxana Oroian, autoarea Poveştii lui Împreună şi dl. Remus Florescu, preşedintele APPC şi a fost prezentat sediul EUROPE DIRECT Cluj.

EUROPE DIRECT Cluj este un centru de informare unde fiecare cetăţean interesat poate să apeleze pentru a întâlni un expert pe probleme europene, pentru a pune întrebări despre UE, pentru a discuta despre viitorul UE cu alţi cetăţeni europeni şi pentru a găsi referinţe pentru alte surse de informaţii şi reţele. Pe scurt, scopul EUROPE DIRECT Cluj este de a face Europa mai accesibilă clujenilor. De asemenea, EUROPE DIRECT Cluj susţine instituţiile europene şi evenimentele organizate de acestea, pentru o mai bună înţelegere a specificităţilor, preocupărilor şi opiniei publice din Cluj. Pentru aceasta, rolul şi mandatul centrelor EUROPE DIRECT au fost modernizate în mod semnificativ faţă de generaţiile anterioare. Noua generaţie:

1. implică publicul în evenimente, dialoguri cu cetăţenii şi în diferite forme de interacţiune offline şi online, în special în ceea ce priveşte Conferinţa privind viitorul Europei;
2. pune la dispoziţia mass-mediei şi a multiplicatorilor de opinie locali conţinut relevant privind politicile şi priorităţile UE şi îi va implica în activităţile centrelor;
3. ajută Comisia Europeană să obţină o imagine de ansamblu a sensibilităţilor locale legate de politicile UE;
4. promovează cetăţenia europeană activă în şcoli;
5. promovează coordonarea cu alte reţele UE prezente în regiuni, asigurându-le cetăţenilor, organizaţiilor sau companiilor accesul cu mai multă uşurinţă la destinaţiile adecvate.

Intre mai-decembrie 2021, EUROPE DIRECT Cluj îşi propune o serie de activităţi precum:

…..

Foto : captura video

Leave A Comment

%d bloggers like this: