Lista scurta a International Booker Prize 2021, dominata de carti care “transgreseaza granitele” fictiunii

April 24, 2021
277 Views

Un roman despre istoria propriei familii semnat de scriitoarea rusă Maria Stepanova şi un eseu istoric al autorului francez Eric Vuillard se numără printre cele şase cărţi selectate joi pe lista scurtă a International Booker Prize 2021, dominată de creaţii care ”transgresează graniţele” dintre ficţiune şi nonficţiune, anunţă The Guardian.

International Booker este acordat ”unei opere de ficţiune valoroase din orice colţ al lumii”, tradusă în engleză. Şase cărţi sunt acum în competiţie pentru premiul de 50.000 de lire sterline, împărţit între autor şi traducător, toate volumele afişând ”o cantitate extraordinară de ingeniozitate şi originalitate”, a precizat preşedinta juriului, Lucy Hughes-Hallett.

După lecturarea celor 125 de cărţi înscrise în competiţie, membrii juriul au descoperit că sunt atraşi de cărţi care şterg graniţele dintre ficţiune şi nonficţiune.

Lista scurtă a ediţiei din 2021 a International Booker include romanele: ”At Night All Blood is Black”, de David Diop, traducere din franceză de Anna Moschovakis; ”The Dangers of Smoking in Bed”, de Mariana Enríquez, traducere din spaniolă de Megan McDowell; ”When We Cease to Understand the World”, de Benjamín Labatut, traducere din spaniolă de Adrian Nathan West; ”The Employees”, de Olga Ravn, traducere din daneză de Martin Aitken; ”In Memory of Memory”, de Maria Stepanova, traducere din rusă de Sasha Dugdale; ”The War of the Poor”, de Eric Vuillard, traducere din franceză de Mark Polizzotti.

”Cu siguranţă, printre numeroasele cărţi pe care le-am citit s-au aflat şi unele pe care le-am putea eticheta drept valoroase, directe, clasice, care spun pur şi simplu o poveste de la un capăt la altul. Dar, per ansamblu, cele care ni s-au părut cele mai captivante au avut un efect cumva uşor diferit”, a spus Hughes-Hallett.
…..

Leave A Comment