USR PLUS Cluj- Proiecte pentru tinerele familii. „Propunem construirea de creșe în toate cartierele Clujului

Mai multe cartiere din Cluj-Napoca nu dispun, în acest moment, de nicio creșă de stat: Dâmbul Rotund, Iris, Europa, Bună Ziua, Câmpului – Edgar Quinet, Borhanci. Locuiesc acolo familii cu copii mici, care au nevoie de un asemenea serviciu? Cu siguranță! USR PLUS cere începerea imediată a demersurilor pentru identificarea de terenuri È™i construirea a cel puÈ›in patru noi creÈ™e în cartierele Clujului, începând chiar cu Dâmbul Rotund.

Propunerea figurează printre cele 24 de amendamente la bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2021, redactate de USR PLUS și trimise Primăriei.

„Observăm din bugetul Cluj-Napoca supus consultării publice pe anul 2021 că nici anul acesta nu facem paÈ™i semnificativi pentru a rezolva probleme de infrastructura pentru copii. Suntem conÈ™tienÈ›i că acestea nu se pot rezolva peste noapte însă e important să abordăm aceste probleme structurat È™i curajos, de exemplu, propunându-ne că în anul 2026 să fie creÈ™e în toate cartierele. Pentru a putea face asta e important ca anul acesta să avem locaÈ›iile È™i studiile tehnico-economice realizate urmând ca în anii următori să le construim.  ÃŽn Bună Ziua, la fel ca în toate cartierele noi, este nevoie chiar de mai mult decât de o singură creșă. Noi considerăm că ar trebui construit un hub educaÈ›ional complet cu creșă, grădiniță È™i È™coală. “, a spus Adriana Cristian, consilier local USR PLUS.

AlianÈ›a mai solicită creÈ™terea cuantumului burselor pentru elevi È™i a finanțării È™colilor vocaÈ›ionale – “Romul Ladea”, “Sigismund Toduță”, “Octavian Stroia” – pentru acoperirea nevoilor specifice, fie că vorbim de instrumente muzicale, fie despre un cuptor de ars ceramică.

Un lucru foarte important, în viziunea USR PLUS, este implementarea unei rețele de senzori în 30 de școli clujene pentru monitorizarea aerului pe care îl respiră copiii noștri.

În viziunea USR PLUS, bugetul local de dezvoltare ar trebui să includă, printre priorități, următoarelor proiecte:

  • Implementarea unei reÈ›ele de senzori pentru monitorizarea calității aerului în 30 de È™coli, pentru a creÈ™te gradul de conÈ™tientizare în privinÈ›a nivelului de poluare È™i a preîntâmpina riscurile de sănătate asupra celor mici.
  • ÃŽmbunătățirea aplicaÈ›iei MyCluj, în principal prin facilități de evaluare a răspunsului primit de cetățeni È™i posibilitatea redeschiderii unei sesizări.
  • Proiect de construire a unor creÈ™e în toate cartierele Clujului; mai multe cartiere nu dispun deloc în acest moment de creÈ™e de stat.
  • Proiect de construire a unui hub educaÈ›ional – creșă, grădiniță, È™coală – în Bună Ziua; cu excepÈ›ia unei creÈ™e, acest cartier nu dispune în momentul de față de  infrastructură educaÈ›ională.
  • Alocarea unui fond de reparaÈ›ii pentru Spitalul de Pediatrie.
  • Realizarea unui studiu È™tiinÈ›ific privind arealul Hoia, pentru a fundamenta creÈ™terea gradului de protecÈ›ie pentru această zonă.
  • Elaborarea unui studiu care să stabilească exact câte parkinguri sunt necesare în oraÈ™, amplasamentul lor, orizontul de timp în care vor fi construite. Acest plan va fi util È™i pentru a se putea întocmi un plan de creÈ™tere a dimensiunii spaÈ›iilor verzi în oraÈ™.
  • ÃŽnfiinÈ›area unui departament de optimizare continuă a activității din Primărie È™i din instituÈ›iile subordonate, pentru a se creÈ™te eficienÈ›a acestora

USR PLUS crede că aceste proiecte setează perspectiva unei dezvoltări durabile È™i sustenabile a municipiului până în anul 2030. “Clujul are resursele financiare, umane È™i tehnice pentru a-È™i rezolva problemele. Trebuie să profităm de conjunctura favorabilă pentru a le pune în aplicare”, a spus consilierul local Alexandra Oană.

Leave A Comment