Proiect privind Codul Rutier. Se reglementează circulația cu trotinetele și bicicletele

April 16, 2021
426 Views

Ministerul de Interne vrea să modifice Codul Rutier, astfel încât să limiteze la 30 de km/h viteza cu care circulă bicicliştii și cei cu trotinete electrice.

Noutatea absolută ar fi însă amandarea pietonilor care folosesc telefonul mobil în timp ce traversează strada.

Vorbim, în acest moment, despre un proiect propus de Ministerul Afacerilor Interne și pus în dezbatere publică.

Principala modificare ar fi interzicerea folosirii telefonului mobil în timpul traversării. Pietonii nu vor mai putea să vorbească, să dea mesaje, să asculte muzică ori pur și simplu să îl butoneze. I-ar aștepta amenzi de cel puțin 145 de lei.

Folosirea telefonului mobil le distrage atenția, iar riscul de accidentare crește, argumentează Internele inițiativa legislativă.

MAI mai vrea să impună si o limită de viteză pentru biciclişti: 30 km/h. Accidentele în care sunt implicaţi aceștia ocupă locul trei într-un clasament al principalelor motive care duc la tragedii – e drept, după după indisciplina pietonilor şi viteza neadaptată, potrivit unei statistici a Poliţiei Rutiere din 2020.

Aceleași măsuri îi vizează și pe cei care folosesc trotinetele electrice. De multe ori, însă, cele înregistrate de companiile de ride sharing, de exemplu, vin cu propriile limitări.

Tot la capitolul reglementări, punctăm și modificarea plăcuțelor de înmatriculare pentru vehiculele electrice – acestea ar urma să fie alb cu verde.

Proiectul este pus la dispoziția publicul de Guvernul României – poate fi găsit online pentru consultare.

Foto : madira.ro

Leave A Comment

%d bloggers like this: