Adriana Cristian,consilier local USR PLUS Cluj – Proiectul mămicilor: creșă și pentru bebelușii de până la 6 luni.

March 16, 2021
172 Views

Bebelușii nu au acces în creșele de stat din Cluj-Napoca. Deloc, dacă ne referim la cei între 0 și 6 luni, sau limitat, dacă vorbim despre cei cu vârste între 6 luni și un an. În “Metodologia de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară” nu se prevede nicăieri ca sugarii de 0-6 luni să nu fie primiți în creșe. Totuși, este o stare de fapt.

USR PLUS Cluj a inițiat un proiect de hotărâre de Consiliu Local care să schimbe această situație.

Datorită concediului de maternitate de doi ani, printre cele mai lungi concedii din Uniunea Europeană, se interpretează greșit că instituțiile statului nu trebuie sa asigure serviciile de îngrijire și creștere a sugarilor. Propunem ca administrația clujeană să înființeze, în 2021, trei grupe de creșă pentru sugari începând cu vârsta de 0 luni și să asigure amenajarea corespunzătoare a acestora pentru oferirea acestui serviciu“, a declarat Adriana Cristian (foto), consilier local USR PLUS.

Adriana Cristian a inițiat proiectul alături de Oana Maria Surdu, de asemenea membru USR PLUS. Cele două mămici au evaluat împreună dotările de care au nevoie creșele pentru a-i putea primi pe bebeluși: covoare de activități, scaunele tip relax, congelator pentru laptele matern (pentru ca mamele să poată duce laptele propriu congelat) pentru masa bebelușului, aparat de încălzire a laptelui la temperatura adecvată pentru hrănire și amenajarea unui separeu pentru alăptare. De asemenea, este nevoie să se definească procedurile specifice îngrijirii sugarilor între 0 și 6 luni și să se inițieze un program de formare suplimentară a cadrelor în acest proces. Grupele de sugari mici ar urma să fie amenajate în creșele deja existente ceea ce duce la o scadere în costul și complexitatea implementării.

Puteți consulta proiectul de HCL aici.

Proiectul propus de USR PLUS urmează să fie supus votului Consiliului Local și ar trebui să intre în vigoare începând din toamna acestui an.

Leave A Comment

%d bloggers like this: