Barometrul statistic al lunii aprilie 2025

May 2, 2025
150 Views

Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii economice în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Totodată, instituția financiară estimează că reducerea creșterii economiei mondiale va duce la scăderea prețurilor materiilor prime pe plan global cu 12% în 2025 și încă 5% în 2026, la cele mai reduse niveluri de după 2020 în termeni reali. Procesul de îmbătrânire demografică a continuat în anul 2024 în România, cea mai mare pondere în totalul populației deținând-o grupa de vârstă 45-49 ani (8,6%), conform INS. România a înregistrat cel mai mic procent din UE al întreprinderilor care utilizează tehnologii de inteligență artificială (3,1%) în 2024 și una din cele mai mari valori ale proporției persoanelor expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială (27,9%) în 2023. În 2023, peste 150.000 de grupuri de întreprinderi multinaționale operau în UE și în țările membre AELS, angajând 49 milioane de persoane, arată datele Biroului European de Statistică.

Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală (ECA) la 2,5% în perioada 2025-2026, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026, conform Raportului ECA Economic Update pentru regiune, publicat la 23 aprilie 2025.

În România, creșterea a scăzut la 0,9% anul trecut, de la 2,4% în 2023. Deși a existat o redresare puternică a consumului privat, aceasta a fost compensată de exporturi mai slabe, cheltuieli de investiții reduse și costuri ridicate de împrumut, notează raportul publicat pe https://openknowledge.worldbank.org/.

În 2024, creșterea în întreaga regiune s-a stabilizat la 3,6%, susținută de consumul privat și de creșteri robuste ale salariilor reale, remitențe mai mari și creșterea creditelor de consum, toate acestea compensând cererea externă mai slabă din cauza creșterii economice reduse în Uniunea Europeană.

‘Deși țările din regiunea Europa și Asia Centrală au reușit să mențină o creștere constantă anul trecut, incertitudinea globală, fragmentarea geoeconomică și expansiunea slabă în rândul partenerilor comerciali cheie fac mai dificilă menținerea acestei creșteri. Pentru a obține o expansiune economică mai puternică pe termen lung, este esențial ca țările din regiune să accelereze reformele structurale interne care să favorizeze un sector privat dinamic și inovator, antreprenoriatul și adopția tehnologiei’, a declarat Antonella Bassani, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, citată în comunicatul BM.

Previziunile arată că Asia Centrală va rămâne sub-regiunea cu cea mai rapidă creștere anul acesta și anul viitor, deși creșterea este prognozată să se reducă la 4,7% în 2025-2026.

Incertitudinea politicii comerciale, barierele comerciale crescute și efectele indirecte ale lanțurilor de aprovizionare din zona euro sunt estimate să tempereze redresările în alte zone ale regiunii. Creșterea în Balcanii de Vest este așteptată să se modereze la 3,4% în 2025-2026, în timp ce în Europa Centrală ar trebui să se îmbunătățească doar ușor, la 2,7%.

Creșterea în Ucraina este probabil să scadă la 2% în 2025.

Raportul arată că este necesar să se investească în companii tinere și inovatoare, mai degrabă decât în întregul sector al întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), deoarece aceste companii generează locuri de muncă. Această abordare ar trebui să fie susținută prin îmbunătățirea accesului la finanțare, în special la capital pe termen lung și de risc. Regiunea nu are suficientă finanțare, deoarece capitalul de risc și finanțarea prin capitaluri proprii rămân subdezvoltate. Investiția în capitalul uman este esențială pentru atragerea și păstrarea angajaților și antreprenorilor cu înaltă calificare, precum și pentru crearea de oportunități de îmbunătățire a competențelor prin formare profesională.

***

La 29 aprilie 2025, Banca Mondială a previzionat că reducerea creșterii economiei mondiale, parțial în urma turbulențelor comerciale, va duce la scăderea prețurilor materiilor prime pe plan global cu 12% în 2025 și încă 5% în 2026, la cele mai reduse niveluri de după 2020 în termeni reali, transmite Reuters. Ajustate în funcție de inflație, în următorii doi ani prețurile materiilor prime vor scădea la media din perioada 2015-2019, încheind boom-ul prețurilor alimentat de redresarea economiei în urma pandemiei și de invadarea Ucrainei de către Rusia.

……

Leave A Comment