Universitatea Babeș-Bolyai lansează, în parteneriat cu World Vision România, proiectul iUBB-Acces la resurse și îndrumare pentru succes educațional (cod MySMIS 325499)

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) lansează, în parteneriat cu World Vision România, proiectul iUBB-Acces la resurse și îndrumare pentru succes educațional (cod MySMIS 325499). Proiectul are ca obiectiv creșterea capacității de incluziune academică prin crearea premiselor continuării studiilor în mod special pentru elevii din medii defavorizate și din familii fără studii superioare/absolvenți de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat, în același timp reducând fenomenul abandonului universitar prin măsuri adecvate academice și prin promovarea unei atmosfere inclusive bazate pe principiul echității și egalității de șanse. Atât obiectivul general al proiectului, cât și obiectivele specifice sunt corelate cu obiectivul ESO4.6 din PEO: Promovarea accesului egal la educație și formare de calitate și favorabile incluziunii, precum și a absolvirii acestora, în special pentru grupurile defavorizate, începând de la educația și îngrijirea timpurie, continuând cu educația și formarea generală și profesională până la învățământul terțiar, precum și educația și învățarea în rândul adulților, inclusiv prin facilitarea mobilității în scopul învățării pentru toți și a accesibilității pentru persoanele cu dizabilități (FSE+).

În perioada 2025-2027 proiectul va asigura sprijin financiar (subvenții, suport pentru cheltuielile de cazare și masă) și măsuri țintite spre dezvoltarea unor competențe și abilități necesare succesului academic printr-o serie de programe remediale, de consiliere vocațională și psihologică, workshop-uri, grupuri de suport și de mentorat etc. unui număr de 352 de participanți aparținând grupurilor subreprezentate și provenind din medii și grupuri dezavantajate, cu nivel educațional al părinților scăzut, cu dizabilități, de etnie romă, din zone izolate sau segregate rezidențial, din familii numeroase ori monoparentale ori din familii cu statut socio-economic scăzut. Proiectul are în vedere și studenții cu deficiențe și nevoi specifice, asigurându-le suport prin accesibilizarea unor clădiri și a materialelor de studiu, a cursurilor și examenelor.

Accesul dificil la studiile superioare reprezintă una dintre principalele cauze pentru care România este statul cu cea mai mică rată de absolvire a învățământului terțiar din toate țările UE. În 2021, rata de absolvire a învățământului terțiar în România a fost de 23,3%, aproape jumătate din media UE (41,2%). Egalitatea de șanse este o provocare semnificativă, cu o rată deosebit de scăzută de absolvire a învățământului terțiar în zonele rurale (8,2% în 2021 față de media UE de 29,6%).

În acest context educațional din România, primii studenți din familie întâmpină dificultăți suplimentare atât înainte de admiterea la facultate, cât și după absolvirea studiilor superioare. Neavând modele de rol în familie, acești tineri au nevoie de sprijin în setarea obiectivelor, găsirea motivației, învățarea rolului de student, gestionarea banilor și a timpului, utilizarea unor tehnici de învățare specifice cadrului universitar ș.a.m.d.

Leave A Comment