Motivul pentru care nu ar trebui să mâncăm după lăsarea serii. La ce ora trebuie să luăm ultima masă

March 4, 2025
85 Views

În timpul nopții, ficatul fabrică proteine. Fără ele, nu putem trăi. Tot noaptea, același ficat produce factori de coagulare, dar și proteine care transportă hormonii tiroidei.
Ce ne spun aceste informații? Noaptea, ficatul devine o fabrică și trebuie lăsat în pace.

Cum îl lăsăm în pace să performeze?

Nici seara și nici noaptea nu mâncăm. Dacă mâncăm, ficatul va intra în funcția lui de digestie și nu în funcția de producător al celor mai importante elemente de construcție din organism, ceea ce înseamnă funcția de regenerare.

Mamiferele diurne – noi suntem printre ele – trebuie să mănânce doar ziua. Asta înseamnă că, dacă s-a înnoptat la ora 18 – cum se întâmplă acum – nu mai mâncăm de la ora 18. Peste puține luni vine vara. În iunie, de exemplu, la ora 21, e încă lumină. Dar noi, în mod natural, ne-am adaptat la cele mai vitrege condiții, adică la iarnă. Și, de aceea, organismul vrea să nu mai mâncăm după ora 18, și nu după ora 21.

Ficatul are un depozit de zahăr, care se consumă după 12 ore de pauză alimentară. După 12 ore, organismul intră în depozitele lui de grăsime. Este cel mai natural mod de a slăbi din masa grasă depusă în corp.

Când respectăm pauza alimentară nocturnă de minimum 12 ore, ficatul își execută corect funcția de producător de proteine și grăsimi. Fără această pauză, nu există viață.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Noaptea nu trebuie să mai mâncăm, pentru că noaptea, în ficat, se depune rezerva pe care am acumulat-o sub acțiunea insulinei. Acolo e o fabrică, noi dormim, dar ficatul lucrează și acolo se produc toate, în timpul nopții.”

Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: „Această uzină trebuie verificată. Oricum pot spune că este organul care sintetizează proteine. Dacă ficatul nu îți merge, orice intervenție chirurgicală nu se vindecă. Factorii de coagulare se sintetizează în ficat. Dacă ficatul nu funcționează, apar hemoragii diverse. Proteinele transportatoare pentru hormonii tiroidieni – tot în ficat se fac. Este extrem de important să funcționeze la nivel optim.”

Vedem și situația diametral opusă, cu mese copioase seară de seară. Ficatul își asumă funcția de digestie, și nu cea de producție. Așa ne îngrășăm cel mai ușor. Mesele târzii cresc colesterolul rău și glicemia. Automat vor crește trigliceridele, alte grăsimi din sânge.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „El secretă bilă ca să digere ce ai mâncat tu, mai vorbește și cu pancreasul – adică se ocupă de digestie, nu îl lăsăm să își facă funcția de producție. Dacă eu îl obosesc și îl folosesc în digestie, nu e în regulă.”

Substanța numită „Acetil coenzima A” este macazul metabolic din organism. Când facem pauză alimentară corectă, peste 12 ore seara plus noaptea, va schimba macazul spre corpii cetonici. Aceștia sunt arși de inimă și de creier. Totul funcționează corect și nu ne îngrășăm.

Dacă mâncăm seara, macazul se schimbă. Acetil coenzima A va forma glucoză în exces și colesterol în exces. De aceea crește glicemia, dar și colesterolul rău, mai ales când mesele de seară sau de noapte sunt luate prea des.

Leave A Comment