Cunoscut în regiunea mediteraneană mai mult pentru utilizarea sa în tratarea febrei și respingerea țânțarilor, o anumită plantă ar putea aduce beneficii importante pentru sănătate.
Ceaiul, pâinea sau salata preparate din frunze de măslin au fost asociate cu reducerea obezității, diabetului, hipertensiunii arteriale și a bolilor de inimă.
Deși uleiul de măsline este deja binecunoscut pentru beneficiile sale, puțini știu despre impactul frunzelor de măslin. Potrivit dr. Evangeline Mantzioris, director al departamentului de Nutriție și Știința Alimentației la Universitatea din Australia de Sud, aceste frunze sunt bogate în oleuropeină, un antioxidant puternic.
De asemenea, conțin alți antioxidanți precum hidroxitrozolul, luteolina, apigenina și verbascosida.
Cum funcționează antioxidanții?
Antioxidanții reduc stresul oxidativ din organism, care poate provoca deteriorări ale ADN-ului, membranelor celulare și țesuturilor, conducând la boli cronice precum cancerul și bolile cardiovasculare.
Un studiu amplu, care a combinat date din 12 cercetări pe 819 participanți, a arătat că extractul de frunze de măslin a îmbunătățit factorii de risc pentru bolile de inimă, inclusiv nivelurile de lipide din sânge și tensiunea arterială. Efectele au fost mai pronunțate la persoanele cu hipertensiune.
Forme de consum
Frunzele de măslin pot fi utilizate în ceai, salate sau pâine, iar extractul poate fi administrat sub formă de pastile.
…..
Sursa: Express