Ce trebuie să faci dacă te-ai îmbolnăvit de gripă. Sfaturile unui medic de familie pentru cei care au refuzat vaccinarea

January 7, 2025
61 Views

Suntem oficial în plin sezon de gripă, anunță specialiștii care vin în acest sens cu cifre alarmante: în ultima săptămână din decembrie s-au înregistrat peste 4.000 de cazuri de îmbolnăvire, iar de la începutul sezonului rece și până acum avem deja patru decese. Vaccinarea, spun medicii, este singura soluție să prevenim boala. Însă, cum procedăm în cazul în care nu ne-am imunizat, iar acum prezentăm primele simptome? Stăm acasă? Ne doftoricim după ureche? Sau mergem la medic? Dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației medicilor de familie București-Ilfov, a explicat pentru „Adevărul” ce este de făcut în astfel de cazuri, cum funcționează medicația antivirală și cât de mult să credem în eficiența suplimentelor alimentare.

„Numărul de îmbolnăviri va crește în continuare, pentru că populația nu este suficient imunizată”, a explicat medicul ce urmează să se întâmple în următoarele luni. „Se va declara, cel mai probabil, epidemie și vom avea două vârfuri: unul în această lună, unul în februarie”. continuă specialistul. Iar gripa, spre deosebire de o banală răceală, nu poate fi dusă pe picioare, așa cum cred sau speră mulți.

„Chiar nu e de glumă. Nu vorbim despre o răceală oarecare. Gripa te pune la pat, afectând întregul organism. Se manifestă, de obicei, cu febră înaltă și cu dureri musculare puternice. Inclusiv la adulți febra poate ajunge și până la 40 de grade Celsius, durerile de mușchi pot deveni insuportabile, iar pacientul se simte, pe bună dreptate, ca și lovit de tren”, explică specialistul simptomele cele mai frecvente.

Cu toate acestea, mulți bolnavi preferă să stea acasă și să fie doftoriciți de rude în loc să se prezinte la spital. Ceea ce, spune medicul Sandra Alexiu, nu este chiar o idee bună. „Gripa este o viroză care, în mod normal, trece în 7-10 zile. Asta, datorită sistemului nostru imunitar, care se luptă cu virusul. Iar bătălia aceasta este, de obicei, câștigată de persoanele care au sistemul imunitar bun. Dar nu putem generaliza. Căci, pe de altă parte, există persoane cu un sistem imunitar puternic și care, totuși, fac forme grave de boală, ajung să fie chiar intubate. Gripa este provocată de un virus care te ia prin surprindere, este o boală imprevizibilă. Nu știi niciodată cum va reacționa organismul de pe-o zi pe alta”.

Este motivul pentru care odată ce prezinți simptome, ar trebui să te adresezi medicului. „Bine ar fi să nu se ajungă aici. Dacă înțelegi că e o boală gravă, care te poate omorî în câteva zile, realizezi că e mai bine să o previi, iar singura soluție de prevenție nu sunt nici lămâia, nici varza, nici ceaiul sau vinul fiert, ci vaccinarea care se face începând cu vârsta de 6 luni”, atrage atenția medicul. Însă, cei care aleg să nu se vaccineze și se îmbolnăvesc ar trebui să știe ce au de făcut pentru a trece peste episodul de boală. „În primul rând, trebuie să recunoști simptomele și să le corelezi cu un anumit context epidemiologic. Să zicem că ai fost la o petrecere, iar apoi invitații s-au plâns că nu se simt bine. Este clar că acolo a circulat un virus contagios. Iar dacă ne aflăm în sezon gripal, cel mai probabil este vorba despre acest virus al gripei. Iar atunci va trebui să mergi la medic”.

Motivul? Simptomele pot fi ținute sub control și chiar ameliorate prin medicația pe care ți-o prescrie acesta. „Asta nu înseamnă că te și vindeci. Nu. Înseamnă că nu mai prezinți acele simptome deranjante, chinuitoare. Odată ce ai luat antiviralul, în primele 24-48 de ore de la debutul simptomelor, acestea vor dispărea. Nu vei mai avea febră, dureri musculare și nici dureri de cap”, mai precizează dr. Alexiu.

Medicamentul antiviral întrerupe dezvoltarea virusului în organism, continuă specialistul. „Noi ne simțim foarte rău în momentul în care virusul se înmulțește. Odată stopat acest fenomen, dispar în câteva ore și simptomele aferente. Însă nu dispare riscul de a dezvolta complicații și suntem, în continuare, contagioși”. Antiviralul vine, în schimb, cu posibile efecte adverse și are și contraindicații. „Este, de exemplu, toxic pentru ficat. Motiv pentru care, de cele mai multe ori, este prescris doar persoanelor cu risc foarte mare. Nu este indicat să ia toată lumea”.

Leacuri băbești care chiar funcționează
Dr. Sandra Alexiu a precizat că feba, de exemplu, poate fi combătută folosind spirt medicinal sai oțet. „Cum procedau părinții noștri când noi, copii fiind, aveam febră, nu e chiar greșit”, consideră specialistul. „Șosetele înmuiate în oțet sau spirt ajută la scăderea febrei. Iar asta pentru că alcoolul se evaporă rapid, iar acest proces răcorește pielea. La fel și împachetările cu prosoape ude sau compresele reci”. Însă, atrage atenția medicul, cine recurge la astfel de remedii ar trebui să folosească spirt și nu oțet pentru că acesta este foarte acid, iar în cazul celor mici afectează pielea. Apoi, părinții trebuie să știe că împachetările nu se fac copiilor mai mici de un an. „Pot declanșa convulsii. În schimb, este recomandat să-l iei în brațe și să te duci cu el sub duș”.

Ce mai făceau bunicii sau părinții noștri? Ne dădeau ceai cu lămâie și miere. „Este dovedit științific faptul că mierea ameliorează tusea și îmbunătățește sistemul imunitar și ajută în cazul infecțiilor respiratorii. Deci, la miere, chiar avem dovezi. De alta parte, și vitamina C este extrem de utilă. Însă, trebuie să știm de unde să ne-o procurăm”, avertizează specialistul.

De unde ne luăm vitaminele? Surse naturale vs. suplimente naturale
Dr. Sandra Alexiu a precizat că vitaminele ne vor ajuta sistemul imunitar doar dacă au o biodisponibilitate mare. „Asta înseamnă că toată cantitatea pe care ți-o administrezi trebuie să rămână în organism pentru a-și face efectul. De exemplu, dacă iei o lămâie și o storci primești, să zicem, un gram de vitamina C, cantitate care nu se elimină din organism. Pe de altă parte, dacă îți iei aceeași cantitate de vitamina C dar nu din fruct, ci din suplimente alimentare, 90% din substanță se va elimina din organism. Vrei rămâne doar cu 10%, o cantitate infimă. Asta înseamnă o biodisponibilitate foarte scăzută. Și nu ne ajută foarte mult”.

Când alegem să luăm vitamine sau suplimente alimentare trebuie s-o facem, așadar, în cunoștință de cauză. „S-o facem cu cap. Nu ar trebui să aplecăm urechea la tot felul de reclame care nu ne ajută ci, mai degrabă, să încercăm produse din surse naturale”, a mai punctat medicul Sandra Alexiu.

Leave A Comment