România, dezinteresată de sănătate. Din păcate, aceasta a fost concluzia unui material publicat, recent, de Agerpres și preluat de Adevărul aici. Pentru că din cifrele Eurostat reieșea că România e „campioana sedentarismului“ la nivel european. Din fericire, sunt semne tot mai clare că ne putem debarasa de acest titlu nedorit.
În luna septembrie, Asociația CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză – a dezvoltat o nouă cercetare de piață alături de Reveal Marketing Research, care a evidențiat o creștere a interesului românilor față de sport.
Comparativ cu anul 2023, când doar 28% dintre participanții la studiu au răspuns că fac mișcare sau practică un sport de câteva ori pe săptămână, anul acesta 36% dintre români au menționat că fac sport de mai multe ori pe săptămână, în special bărbații (44%, comparativ cu doar 29% femei). Persoanele din categoria de vârstă 55-65 de ani (44%) și tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani (42%) stau cel mai bine la acest capitol, în vreme ce respondenții cu vârste între 25 și 34 de ani sunt cel mai puțin activi (30%).
Mersul pe jos e activitatea practicată cel puțin săptămânal de 88% dintre români (comparativ cu 86% în 2023), urmată de:
*exercițiile practicate acasă (46% în 2024, versus 42% în 2023);
*alergare (25% în 2024, versus 20% în 2023);
*mers cu bicicleta (23% în 2024, versus 22% în 2023);
*mers la sală (14%)
„Multe persoane au tendința de a subestima importanța activității fizice și consideră că principalul beneficiu al sportului ar fi pierderea în greutate, însă nu e nici pe departe așa. Sportul trebuie să fie considerat, prin definiție, parte a unui stil de viață sănătos, așa cum se întâmplă în alte țări europene, unde e practicat cu regularitate indiferent de vârstă, greutate sau statut social. Atunci când ne dorim să slăbim, un plan alimentar corect este decisiv, iar activitatea fizică poate doar să-l completeze, însă sportul are multe alte beneficii pentru corp și psihic, fie că e vorba de fitness, clase de aerobic, yoga, alergare, înot, ciclism sau o combinație între acestea: un tonus mai bun, o imunitate mai puternică, risc mai mic de boli de inimă, diabet, obezitate și alte afecțiuni, stres redus, mobilitate și postură îmbunătățite, încredere în sine și stare de spirit mai bune. E îmbucurător că și în România interesul pentru activitățile sportive și pentru propria stare de sănătate crește treptat“, spune Șerban Damian, medic și nutriționist sportiv, expert CIPRA.
…..