Începând din anul universitar 2024-2025, Bitdefender susține programul de master în Securitate Cibernetică al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca prin oferirea unui curs de Detecție extinsă și răspuns la incidentele de securitate.
Cursul se axează pe detecția extinsă și răspunsul la incidente, oferind studenților instrumentele necesare pentru a identifica și gestiona amenințările complexe. Colaborarea cu industria IT la nivelul programelor educaționale ale Facultății de Matematică și Informatică este una firească, prin intermediul unor asemenea inițiative dorindu-se ca studenții facultății să-și însușească abilități practice foarte avansate, pe lângă aspectele teoretice și conceptele fundamentele însușite pe perioada studiilor universitare.
La nivelul Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai există preocuparea continuă pentru îmbunătățirea programelor sale educaționale. Dintre acestea, programul de masterat Securitate Cibernetică se distinge ca un program ce abordează un domeniu vital atât în contextul tranziției la societatea informațională, cât și având în vedere contextul geopolitic actual în care ne aflăm.
„Parteneriatul cu Bitdefender ne permite să oferim studenților noștri înscriși la programul de masterat de Securitate Cibernetică un avantaj competitiv pe piața muncii, aducând în sălile de curs know-how-ul unei companii lider în domeniul securității cibernetice. Cursul de Detecție extinsă și răspuns la incidentele de securitate (Extended Detection and Response) le va permite acestora să înțeleagă provocările de securitate actuale și să dobândească abilități esențiale pentru a face față amenințărilor cibernetice moderne”, explică prodecanul Facultății de Matematică și Informatică a UBB, conf. univ. dr. Dan-Mircea Suciu.
De asemenea, conf. univ. dr. Darius Bufnea, responsabilul programului de master subliniază că „prin intermediul acestui program, Facultatea de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai contribuie prin formarea de specialiști la umplerea golului de cunoaștere existent la nivelul societății în domeniul Securității cibernetice. Nevoia de educație în domeniul securității cibernetice este una continuă, zilnic fiind descoperite noi vulnerabilități și noi forme de atacuri. Cunoașterea metodelor de detecție extinsă și răspuns la incidentele de securitate se evidențiază ca una dintre cele mai importante competențe profesionale pe care absolvenții acestui program de masterat trebuie sa le deprindă”.
„Participarea în cadrul acestui program ne permite să contribuim activ la pregătirea viitorilor experți în securitate cibernetică. Astfel, impactul se va resimți nu doar în sălile de curs, ci și în eforturile globale de a proteja infrastructura digitală într-un context tot mai marcat de amenințări cibernetice din ce în ce mai complexe. Bitdefender susține crearea unor astfel de parteneriate cu universitățile din România, cheia pentru ca studenții să devină și mai competitivi și să se integreze cât mai rapid într-o industrie a securității informatice în continuă evoluție”, afirmă Sergiu Tudor, Engineering Manager la biroul din Cluj-Napoca al Bitdefender.
Facultatea de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este cea mai mare facultate de Informatică din România, caracterizată prin tradiție, excelență inclusivă, colectiv profesoral specializat, plan de învățământ adaptat paradigmei scientist-practitioner, infrastructură de calcul performantă. Colaborările cu industria de profil precum cea de față, au reprezentat pilonii de bază în realizarea planului de învățământ al specializării de masterat Securitate Cibernetică. Noua strategie educațională a UBB va integra cunoștințele și expertiza acumulate de studenți prin sistemul de micro-credențiale, dovedindu-și flexibilitatea și deschiderea spre cooperare internațională.
Cu o poziție extrem de importantă pe piața cibernetică, Bitdefender are concentrați în sediul din Cluj-Napoca 200 dintre cei peste 1.800 de angajați ai săi. Angajații Bitdefender din Cluj-Napoca se ocupă exclusiv de cercetare și dezvoltare, fiind responsabili de tehnologii-cheie pentru companie, vândute mai departe de către partenerii-integratori ai Bitdefender, și folosite de milioane de utilizatori și companii din peste 170 de țări. Specialiștii din Cluj-Napoca se ocupă, printre altele, de analiză de software periculos, metode de detecție dinamică de malware pe bază de comportament, research în vulnerabilități ale dispozitivelor IoT, machine learning, big data analysis, tehnologii tip firewall și anti-rootkit precum și solutii de securitate pe baza de virtualizare care rulează în afara sistemului de operare. Efortul specialiștilor Bitdefender Cluj-Napoca a contribuit decisiv la obținerea a numeroase premii obținute de produsele de securitate Bitdefender pe parcursul ultimilor ani.