Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute

November 4, 2024
91 Views

Experții descriu colesterolul mărit ca pe un „blocaj în trafic” și explică exact cine ar trebui să ia măsuri. Conform specialiștilor în sănătate, patru tipuri de alimente ar trebui incluse în dietă pentru a reduce nivelul colesterolului din organism.

Un studiu recent a arătat că expunerea la colesterol mărit sau fluctuant încă din copilărie poate crește riscul de ateroscleroză – îngustarea arterelor din cauza acumulării de depozite grase – ceea ce poate duce la boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

Experții subliniază că un stil de viață activ este esențial și recomandă cel puțin 150 de minute de exerciții fizice moderate pe săptămână pentru a menține colesterolul la un nivel sănătos și a reduce riscurile asociate.

Studiul – realizat de cercetători de la Universitatea din Cambridge și publicat în revista Nature – a implicat hrănirea a două grupuri de șoareci cu o dietă bogată în colesterol, fie în mod intermitent, fie continuu.

Expunerea la colesterol problematic din copilărie, crește riscul de ateroscleroză

Ziad Mallat, profesor de medicină cardiovasculară la British Heart Foundation (BHF) de la Universitatea din Cambridge, a declarat: „Am descoperit că o dietă intermitentă bogată în grăsimi, începută când șoarecii erau încă tineri – o săptămână cu o dietă bogată, urmată de câteva săptămâni cu o dietă normală, apoi o altă săptămână cu o dietă bogată și tot așa – a fost cea mai proastă opțiune în ceea ce privește riscul de ateroscleroză”.

În plus, alți cercetători au analizat datele provenite din studiul „Riscul cardiovascular la tinerii finlandezi” pe un eșantion de 2.000 de persoane și au constatat că cei care au fost expuși unor niveluri ridicate de colesterol în copilărie aveau o probabilitate mai mare de a prezenta acumulări semnificative de plăci de aterom în arterele lor.

„Colesterolul este o substanță grasă din sângele tău, esențială pentru construirea celulelor și producerea anumitor hormoni”, explică dr. Oliver Guttmann, consultant cardiolog la Spitalul Wellington, parte a HCA Healthcare UK.

Ce înseamnă colesterol bun și colesterol rău și de ce este bine să-l monitorizezi

Cele două tipuri principale de colesterol sunt lipoproteinele cu densitate joasă (LDL) și lipoproteinele cu densitate înaltă (HDL).

„LDL este adesea denumit «colesterol rău» deoarece nivelurile ridicate pot duce la acumularea de plăci în artere, ceea ce crește riscul de boli de inimă. HDL, pe de altă parte, este cunoscut sub numele de «colesterol bun» deoarece ajută la eliminarea LDL-ului din fluxul sangvin”, explică dr. Guttmann.

Nivelurile de colesterol în România, spre deosebire de Regatul Unit, sunt măsurate în miligrame pe decilitru (mg/dL), față de milimoli pe litru (mmol/L). „Pentru majoritatea oamenilor, un nivel total de colesterol de aproximativ 200 mg/dL (5 mmol/L) sau mai puțin este considerat sănătos. Colesterolul LDL ar trebui, ideal, să fie mai mic de 155 mg/dL (4 mmol/L), în timp ce HDL ar trebui să fie de 39 mg/dL (1 mmol/L) sau mai mult”, spune dr. Chun Tang, medic de familie și director medical la Pall Mall Medical.

„Nivelurile care depășesc aceste limite ar putea fi prea ridicate și te-ar putea expune riscurilor pentru sănătate, așa că este bine să le monitorizezi și să soliciți teste medicale suplimentare dacă suspectezi că ar putea fi prea mari”, adaugă dr. Tang.

Care sunt pericolele colesterolului mărit
„Colesterolul mărit, în special nivelurile excesive de LDL, poate duce la depuneri de grăsimi în artere. În timp, această acumulare poate îngusta arterele, îngreunând circulația sângelui”, explică specialistul.

„Acest lucru crește riscul de boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și alte probleme grave de sănătate. Este ca un blocaj în fluxul sanguin, ceea ce împiedică mișcarea normală a sângelui”, mai adaugă dr. Tang.

Cine e predispus la colesterol mărit
Cert este că anumite categorii demografice sunt mai predispuse la colesterolul mărit.

„Persoanele în vârstă experimentează adesea niveluri mai ridicate de colesterol din cauza îmbătrânirii și a schimbărilor metabolice. Factorii genetici joacă, de asemenea, un rol semnificativ; afecțiuni precum hipercolesterolemia familială pot favoriza colesterolul mărit încă din tinerețe. În plus, persoanele cu obezitate, obiceiuri alimentare nesănătoase și un stil de viață sedentar sunt mai predispuse să dezvolte colesterol mărit”, atrage atenția dr. Guttmann.

……

Leave A Comment