Muzeul de Arta Cluj-Napoca : MARIUS LEHENE, CRISTIAN PORUMB, MIHAIL TOMESCU. OTHER LIVES / Alte vieți, Septembrie 11, 2024 – Septembrie 22, 2024

September 9, 2024
162 Views

 

“Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 11 – 22 septembrie 2024, expoziția de grup a artiștilor Marius Lehene, Cristian Porumb și Mihail Tomescu, intitulată „Other Lives / Alte vieți”.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 11 septembrie 2024, ora 17:00, în Sălile „Temporare” ale Palatului Bánffy (P-ța Unirii nr. 30), în prezența artiștilor expozanți și a invitatului lor special, Oliv Mircea, reputat critic de artă, eseist și editor, curator de expoziții de artă contemporană, director al Galeriei Arcade 24, membru titular al secțiunii „critică de artă” din cadrul Filialei Interjudețene Cluj-Bistrița-Zalău a Uniunii Artiștilor Plastici din România (U.A.P.) și președinte al Asociației Bistrița a aceleiași organizații profesionale a creatorilor în domeniul artelor vizuale. Din partea instituției, oficiile de gazdă vor fi asigurate de muzeograf Alexandra Sârbu.

„«Other Lives / Alte Vieți» este un proiect care cuprinde lucrări recente a trei pictori clujeni, Cristian Porumb, Mihail Tomescu și Marius Lehene. Primul dintre ei trăiește și lucrează în continuare la Cluj, iar ceilalți doi, deși lucrează ocazional în Cluj, sunt activi ca artiști predominant în Statele Unite ale Americii. Începând imediat după 1989, ei au lucrat în același atelier ani la rând, inclusiv la Academia de Artă din Cluj; o altă viață, în urma căreia artiștii au în comun unele aspecte legate de relația cu materia picturală și, totodată, cu dispozițiile și stările de spirit care le reînnoiesc motivația de a face artă. Alteritatea din titlul expoziției se referă, în general, la relația dintre creația artistică românească din țară și din diaspora. Proiectul abordează concomitent (și dialectic) diferențele și similitudinile dintre abordările plastice ale celor trei, discrepanțele și disonanțele dintre experiențele lor de viață și de creație artistică, dar și aluziile sau inspirațiile literare aflate la baza unor cicluri de lucrări prezente aici, de la Homer și Goethe, la Kafka, Celan sau legendele Jataka.

O plimbare pe malul englez al Mării Nordului îi provoacă lui W.G. Sebald, la începutul anilor ’90, o serie de tangențe, unele autobiografice (deși rămâne neclar dacă vocea narativă e întotdeauna cea a scriitorului), altele literare, istorice și științifice. Atenția lui Sebald alunecă centrifugal, pornind adeseori de la materialitatea imediată, către alte spații și alte vieți, către – dacă ar fi să-l parafrazăm pe Max Blecher – o la fel de imediată irealitate. Blecher și Sebald nu sunt singurii care călătoresc în compania unor asemenea alterități. Cu siguranță, la fel a călătorit și politropul Ulise care-l inspiră pe Porumb; la fel călătorim noi toți. Porniți la drum – cu o plută sau alta, reală și, totodată, imaginară -, pe una sau mai multe tangente simultane, se află și Cristian Porumb, Mihai Tomescu și Marius Lehene. Traiectoria acestor tangente artistice și biografice pornește de pe circumferința unui același cerc. Acesta era un cerc artistic local, unde cei trei artiști au lucrat ani la rând, tot la începutul anilor ’90, în diferite ateliere din Cluj, inclusiv la Academia de Artă „Ion Andreescu”. Ca Blecher și Sebald, ei poartă o încărcătură istorică și personală acumulată înainte și imediat după anul 1989. E posibil ca această încărcătură, înțeleasă ca ambiguitate între a acumula și a da o misiune, să fie cea care i-a purtat pe doi dintre ei, Tomescu și Lehene, în diaspora, iar pe al treilea, Porumb, într-o atracție către mitologia rătăcirii.

Tematica predilectă a celor trei artiști e cea a memoriei, înțeleasă alternativ ca memorie personală sau ca memorie colectivă. Interesele artistice ale lui Porumb, Tomescu și Lehene sunt înrădăcinate într-o biografie parțial comună, într-o formare artistică și intelectuală clujeană, și într-un același Zeitgeist pe care-l trăim noi toți cetățeni ai lumii globalizate….”

…..

Leave A Comment