Crampe musculare, palpitații și schimbări de dispoziție? Șapte semne care anunță un nivel redus de calciu

June 27, 2024
84 Views


Mai mult de 3,5 miliarde de persoane din întreaga lume se confruntă cu deficitul de calciu sau sunt expuse riscului de a avea niveluri reduse ale acestui mineral, potrivit studiilor. Calciul este un mineral esențial cu rol important în cadrul mai multor procese din organism, cum ar fi sănătatea oaselor, contracția musculară, transmiterea impulsului nervos și coagularea sângelui. Lipsa de calciu poate cauza simptome precum crampe musculare, schimbări de dispoziție și uscăciunea pielii sau a părului.

Însă este important de reținut că semnele pot varia de la un individ la altul. Unii pot experimenta manifestări acute ale hipocalcemiei, în timp ce alții ar putea observa că simptomele se dezvoltă treptat.

De asemenea, semenele lipsei de calciu pot fi influențate și de gradul de severitate. În cazul femeilor, care sunt mai predispuse la deficitul de calciu, mai ales la menopauză și în timpul sarcinii sau alăptării, pot apărea următoarele semne.

1. Spasme musculare
Spasmele musculare sunt o manifestare frecventă și deranjantă a deficitului de calciu. Calciul este esențial nu doar pentru sănătatea oaselor, ci și pentru funcționarea optimă a mușchilor. Acest mineral are un rol important în procesele de contracție și relaxare musculară, facilitând transmisia impulsurilor nervoase către mușchi și ajutând la reglarea activității acestora.

Când nivelurile de calciu sunt scăzute, mușchii nu pot să se contracte sau să se relaxeze în mod adecvat, ceea ce poate duce la spasme și crampe musculare. Aceste spasme pot varia de la ușoare la severe și pot afecta diferite părți ale corpului, inclusiv mușchii scheletici mari, cum ar fi cei ai picioarelor, brațelor sau spatelui.

Deficitul de calciu poate provoca următoarele simptome neuromusculare:

– Crampe și spasme musculare la nivelul brațelor, picioarelor sau feței;

– Amorțeală și furnicături în brațe și picioare;

– Slăbiciune,

– Tremor,

– Dificultăți de vorbire sau de înghițire

Hipocalcemia severă poate duce, de asemenea, la crize ale laringelui (laringospasme). Aceste crize pot apărea deoarece calciul joacă un rol vital în reglarea contracției musculare inclusiv la nivelul laringelui.

2. Dureri menstruale
Lipsa de calciu poate intensifica durerea resimțită în timpul menstruației, provocând contracții uterine puternice și dureroase. Mai mult, hipocalcemia nu doar că agravează crampele, dar poate contribui și la apariția unui spectru larg de simptome premenstruale, cum ar fi iritabilitatea, oboseala, depresia și schimbările de dispoziție, toate acestea fiind influențate de fluctuațiile hormonale.

Suplimentele de calciu sunt adesea recomandate pentru a ameliora aceste simptome, deoarece stabilizarea nivelurilor de calciu în sânge reduce severitatea crampelor.

De asemenea, calciul este implicat în reglarea hormonilor care influențează ciclul menstrual, cum ar fi estrogenul și progesteronul. Menținerea unui echilibru adecvat al acestor hormoni poate fi sprijinită prin asigurarea unui aport optim de calciu.

3. Dureri de dinți
Calciul este esențial atât pentru sănătatea oaselor, cât și pentru structura și integritatea dinților. Atunci când nivelurile de calciu sunt scăzute, poate apărea o sensibilitate crescută a dinților la stimuli externi, cum ar fi temperaturile extreme sau alimentele dulci sau acide.

În plus, carența de calciu poate crește și riscul dezvoltării bolilor parodontale, cum ar fi gingivita și paradontoza.

Gingivita este o inflamație a gingiilor, în timp ce paradontoza implică deteriorarea țesuturilor de susținere ale dinților. Chiar dacă menții o igienă orală riguroasă, lipsa de calciu poate slăbi structura și sănătatea dinților.

4. Probleme dermatologice

……

Leave A Comment