Cluj-Napoca : UBB scoate la concurs peste 27.800 de locuri pentru admiterea de vara

June 27, 2024
89 Views

 

Universitatea “Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca oferă absolvenţilor de liceu peste 27.800 de locuri la facultăţile sale în cadrul sesiunii de admitere din această vară.

“Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va scoate la concurs, pentru anul universitar 2024-2025, un număr de 5.298 de locuri bugetate destinate absolvenţilor de liceu care vor să se înscrie la facultate, 9.977 de locuri în regim cu taxă şi 2.300 de locuri pentru învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă pentru studii universitare de nivel licenţă. Din locurile bugetate scoase la concurs de UBB, 35 sunt locuri speciale alocate pentru candidaţii de etnie rromă, 169 sunt destinate absolvenţilor de licee situate în mediul rural, 25 se alocă pentru candidaţii proveniţi din sistemul de protecţie socială, în timp ce alte 201 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara graniţelor ţării. La nivel master, UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2024-2025, un număr de 3.583 de locuri la buget şi 6.024 de locuri la taxă. Un număr de 238 dintre locurile bugetate sunt alocate domeniilor prioritare, 50 sunt dedicate masteratului didactic, 25 locuri sunt alocate pentru candidaţii cu dizabilităţi, iar 25 locuri sunt alocate pentru candidaţii proveniţi din sistemul de protecţie socială. De asemenea, 83 de locuri sunt destinate etnicilor români din afara graniţelor ţării”, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de UBB.

Potrivit sursei citate, candidaţii vor putea alege între cele 257 de programe de licenţă (învăţământ cu frecvenţă şi învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă), respectiv cele 219 de programe de master (învăţământ cu frecvenţă sau frecvenţă redusă).

“Admiterea în anul universitar 2024-2025 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite, UBB propunând patru specializări noi la nivel licenţă: trei specializări la Facultatea de Matematică şi Informatică (Ingineria informaţiei, 4 ani, cu predare în limba engleză; Ingineria informaţiei, 4 ani, cu predare în limba maghiară; Inteligenţă artificială, 3 ani, cu predare în limba engleză) şi una la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (Servicii şi politici de sănătate publică – 3 ani, cu frecvenţă, în limba română). În acelaşi timp, UBB va avea patru programe noi de studiu la nivel de master – la Facultatea de Litere (Studii şi cercetări est-asiatice/East Asian Studies and Research – 2 ani, cu frecvenţă – în limbile română, chineză, coreeană, japoneză), Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (Health Economics – 2 ani, cu frecvenţă – în limba engleză, respectiv Management bazat pe date – 2 ani, cu frecvenţă, în limba maghiară) şi Facultatea de Istorie şi Filosofie (Securitate globală şi politicile privind drepturile omului/ Global security and human rights policies – 2 ani, cu frecvenţă – în limba engleză)”, se mai arată în comunicatul UBB.

Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 15 şi 31 iulie, iar calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestaţiilor, confirmarea locurilor şi perioada de redistribuire a locurilor rămase disponible pentru fiecare dintre cele 22 de facultăţi ale UBB.

Pentru admiterea în anul universitar 2024-2025, facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. Facultăţile vor lua în considerare media examenului de Bacalaureat cu pondere diferită.

Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi.

Taxele de admitere şi taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2024-2025 sunt stabilite la nivelul fiecărei facultăţi şi pot fi consultate accesând linkurile: https://www.ubbcluj.ro/ro/taxe/taxe_de_admitere, respectiv https://www.ubbcluj.ro/ro/taxe/taxe_de_scolarizare. AGERPRES

Leave A Comment