LUMEA DINTRE GRANIȚE – Expoziție Anca CIUBĂNCAN

LUMEA DINTRE GRANIȚE

           Expoziție Anca CIUBĂNCAN, invitați Darie DUP, Reka CSAPO DUP

20 iunie – 7 iulie 2024

Vernisaj: 20 iunie 2024, ora 18

 

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de cultură, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 20  iunie – 7 iulie 2024, expoziția personală Lumea dintre granițe (pictură), cu lucrări semnate de Anca Ciubăncan, artist plastic din orașul nostru. Artista îi are ca invitați pe Darie Dup și Reka Csapo Dup, din București, doi sculptori apreciați în peisajul artei contemporane românești.  Vernisajul va avea loc joi, 20 iunie 2024, de la ora 18:00, în sălile de expoziții temporare ale Muzeului de Artă clujean. Vor rosti alocuțiuni la deschidere domnii Ionuț Țene, poet, publicist și Florin Gherasim, muzeograf, curatorul expoziției.

Anca Ciubăncan s-a născut la Cluj-Napoca, în anul 1968. A urmat cursuri de inițiere în artă din copilărie, în cadrul Școlii de Artă, apoi la Liceul de Artă Cluj-Napoca, absolvit în anul 1985. Continuând studiile superioare în domeniul tehnic, traseul profesional a urmat realizări pe alte drumuri. Interesul pentru artă și pasiunea pentru pictură au rămas, însă, prezente constant în preocupările sale, cu multe exersări la șevalet și participări la expoziții. În anul 2022 a avut o expoziție personală întitulată Culoare și Timp la Galeria Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca și proiectul expozițional Dual Ornament, realizat împreună cu designerul Horațiu Veiker. A mai expus, în expoziții personale sau de grup, la Bistrița, Oradea, Cluj-Napoca, dar și în Italia.

Darie Dup s-a născut în anul 1959, în orașul Zlatna din județul Alba. A început pregătirea artistică la Liceul de Artă din Craiova, absolvit în 1977, apoi a devenit student la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, specializarea sculptură, promoția 1983. În anul 1992 a devenit asistent la catedra de sculptură, urmând apoi treptele drumului vocațional-pedagogic, dar și căile închegării operei și definirii propriului crez artistic. Cu un bogat palmares de expoziții și premii, Darie Dup este o prezență recunoscută și consacrată pe scena artistică, la nivel național și internațional.

Reka Csapo Dup s-a născut în anul 1967 la Cluj-Napoca, oraș în care a absolvit Liceul de Artă în 1987, iar în perioada 1989-1991 a fost studentă la secția grafică, la Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu, avându-i ca profesori pe Ioachim Nica și Feszt László. Din anul 1991 s-a transferat la Universitatea de Artă din București unde, inițial, a studiat la secția grafică, apoi, din anul 1992, la secția sculptură, pe care a absolvit-o în anul 1997. După o perioadă de studii aprofundate la master și doctorat, a revenit la catedră, din anul 2008 fiind cadru didactic la secția de sculptură. Reka Csapo Dup este un artist polivalent, cu exprimări în tehnici artistice multiple (grafică, sculptură, ceramică, graphic design ș.a.), validate în numeroase manifestări expoziționale de prestigiu. (Florin Gherasim)

      Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada 21 iunie – 7 iulie 2024, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00 – 17:00.

Leave A Comment