Platforma de știință cu cetățenii, lansată la UBB
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) lansează luni, 27 mai 2024, prima platformă de știință cu participarea cetățenilor din România. Evenimentul va avea loc de la ora 14.00, în Sala Club a UBB (str. Emmanuel de Martonne nr. 1).
Platforma reunește proiectele de cercetare și activitățile care implică cetățenii în procesul de cercetare și are rolul de a stimula implicarea cetățenilor în proiectele universității și în inițiative proprii, ajutați de cercetători. Platforma poate fi accesată aici: https://citizenscience.openscience.ubbcluj.ro.
Evenimentul, moderat de către prof. univ. dr. Adrian Petrușel, Prorectorul UBB responsabil de Cercetare-Dezvoltare-Inovare și Relația cu doctoratele, va fi deschis de către prof. univ. dr. Daniel David, Rectorul UBB, în timp ce prof. univ. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, Președintele Consiliului Științific al UBB, va susține prezentarea proiectelor FDI pentru știință deschisă. Agenda evenimentului este disponibilă aici.
„În contextul actual al provocărilor cu care se confruntă societatea, implicarea cetățenilor în luarea deciziilor și în procesele de planificare și monitorizare a factorilor care ne influențează calitatea vieții devine din ce în ce mai importantă. Cercetarea cu participarea cetățenilor este o modalitate de implicare activă a populației în procesele științifice și de colectare a datelor, permițând o colaborare strânsă între specialiști și comunitate. Prin implicarea directă a cetățenilor, cercetările devin mai accesibile și mai relevante pentru comunitatea locală, reflectând mai bine nevoile și preocupările acesteia. Această abordare colaborativă poate, de asemenea, să contribuie la dezvoltarea de soluții inovatoare și durabile la nivel local, promovând în același timp educația și conștientizarea comunității”, declară inițiatorii proiectului.
Totodată, evenimentul poate fi urmărit și online pe platforma Microsoft Teams prin accesarea https://shorturl.at/djoPJ / Meeting ID: 397 872 463 467 / Passcode: naUSCc.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.