Vârsta de pensionare urmează să se schimbe la trei ani! Cum ar putea femeile să iasă mai repede la pensie

May 22, 2024
104 Views

În această toamnă, pe data de 1 septembrie 2024, noua lege a pensiilor urmează să intre în vigoare. Iar românii trebuie să știe că un articol din aceasta prevede faptul că vârsta de pensionare urmează să se modifice la fiecare 3 ani.

Potrivit noii legi a pensiilor, vârsta de pensionare urmează să se modifice la fiecare 3 ani, în funcție de evoluția speranței de viață, potrivit informațiilor de la adevarul.ro.

„Începând cu data finalizării eşalonării prevăzute în anexa nr. 5, stagiul minim de cotizare contributiv, stagiul complet de cotizare contributiv şi vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, sunt majorate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă din România, la un interval de maximum 3 ani.

În situaţia în care se constată o evoluţie pozitivă a speranţei de viaţă, autorităţile competente vor lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv şi a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creştere a speranţei de viaţă, prin modificarea cadrului legal. În situaţia în care se constată o evoluţie negativă a speranţei de viaţă, stagiile de cotizare şi vârsta standard de pensionare nu pot fi majorate (alin. 6)”, este menționat în noua lege a pensiilor.

Mai precis, odată cu luna ianuarie 2035, moment în care vârsta de pensionare a femeilor va fi egală cu cea a bărbaților (65 de ani), aceasta urmează să fie corelată cu speranța de viață. Cu toate acestea, mai trebuie menționat și faptul că legea pensiilor prevede situații în care femeile se vor putea pensiona mai devreme.

Femeile care au născut și cresc copii cu o vârstă de până la 16 ani au la dispoziție o reducere a vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil. Iar în privința pensiei anticipate, aceasta se poate obține cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei obișnuite de pensionare. Însă, este nevoie ca persoana să fi muncit cu 5 ani mai mult decât stagiul complet de cotizare, lucru ce înseamnă că o persoană poate ieși anticipat la pensie dacă a muncit 40 de ani.

Leave A Comment