Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită să vizitați, în perioada 15-26 mai 2024,expoziția „Sustainable Futures x 5”, care face parte din FAST – Festival for Architecture Schools of Tomorrow.
FAST – Festival for Architecture Schools of Tomorrow conectează și mobilizează, în premieră, cele 5 școli de arhitectură din țară – București, Cluj-Napoca, Iași, Oradea și Timișoara – și extinde această rețea de cooperare la nivel regional, prin facultăți de arhitectură invitate din țările vecine. Prima ediție a avut loc la Timișoara, Capitală Culturală Europeană 2023, împreună cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara (FAUT), și a atras atenția asupra temelor derivate din Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale celui de-al 17-lea Congres Mondial UIA.
În fiecare an festivalul urmează să fie găzduit și co-organizat de una din cele 5 școli de arhitectură din țară. În 2024 gazda FAST este Cluj-Napoca prin Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, ediția co-organizată de facultatea clujeană urmând a avea loc între 30 octombrie și 3 noiembrie 2024, sub titlul “Diversecity”, pornind de la tema generală a forumului UIA 2024, care va avea loc la Kuala Lumpur.
EXPO X5, expoziția principală din cadrul festivalului, rămâne unica expoziție colectivă ce aduce împreună toate școlile de arhitectură. Iterația acesteia de la FAST 2023, intitulată „Sustainable Futures x 5” prezintă diversele moduri în care obiectivele sustenabilității – ecologice, economice, culturale și sociale – devin vizibile în rezultatele atelierelor de proiectare din cele cinci școli de arhitectură din România. Expoziția nu are însă pretenția de a fi o colecție exhaustivă de proiecte pe această temă, fiind mai degrabă un instantaneu, limitat prin chiar formatul său: fiecare școală este prezentată cu cinci proiecte din fiecare dintre cei șase ani de studiu.
Selecția propusă evidențiază, în mod programatic, exclusiv livrabilele principalelor ateliere de proiectare. Nu sunt surprinse în acest instantaneu proiectele complementare sau opționale și nici alte activități extracurriculare. În acest sens, proiectele, selectate în fiecare dintre cele cinci facultăți și trimise aici ca emisari ai metodologiei atelierelor școlilor de proveniență, trebuie citite în relație cu panoul curatorial însoțitor. Prin argumentul prezent în acest panou, scopul și atașamentul fiecărui atelier de proiectare, și implicit al fiecărei școli, la tema generală a festivalului devin evidente precum albastrul turnesol al panourilor expoziției.
Expoziția poate fi, în acest sens, citită ca o oportunitate ce ne angajează într-o mai mult decât necesară dezbatere colectivă asupra scopului școlilor noastre de mâine.
Expoziția este una itinerantă, aceasta fiind expusă cu sprijinul tuturor facultăților partenere în toate cele 5 centre de educație arhitecturală din țară în intervalul de timp dintre două ediții FAST.