Cine are dreptul să meargă în fața cozii. Persoanele care au prioritate prin lege

O lege relativ nouă, din octombrie 2023, spune că gravidele și persoanele însoțit de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casierii, ghișee și casele de marcat din cadrul magazinelor, instituțiilor, farmacii sau altele.

Prioritate la coadă – cine are dreptul să meargă în față
Femeile gravide și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani sunt categoriile de persoane care au prioritate la casieriile și ghișeele din instituțiile publice și private.

Asta înseamnă că, atunci când se află la o coadă, aceste persoane au dreptul să meargă în față pentru a fi servite mai repede. Acest lucru se aplică în locurile unde nu există ghișee sau case speciale pentru aceste categorii de persoane, în care ele pot merge direct fără să aștepte la coadă.

De asemenea, instituțiile publice și private au obligația de a afișa în locuri vizibile, lângă casieriile sau ghișeele lor, informații despre această prioritate, astfel încât toată lumea să știe cine are dreptul să meargă în față.
În plus, în parcările aparținând instituțiilor publice și private, există locuri speciale pentru mașinile utilizate de către femeile gravide și persoanele însoțite de copii mici.

Aceste locuri sunt rezervate pentru a le oferi acestor persoane acces mai ușor și mai comod la serviciile de care au nevoie.

Iată ce spune legea:

„Femeile gravide, precum și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghișeele/casele de marcat din cadrul entităților publice și private, precum și la serviciile oferite de acestea, cu excepția cazurilor în care acestea dețin casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunțate.

Se acordă prioritate la casieriile/ghișeele/casele de marcat ale instituțiilor publice, precum și la serviciile oferite de acestea femeilor gravide, precum și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepția cazurilor în care în instituțiile publice există casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane”.

Ce amenzi riscă cei care nu acordă prioritate
Legea este clară în ceea ce privește acordarea priorității femeilor gravide și persoanelor însoțite de copii mici în fața casieriilor și ghișeelor. Orice persoană care este martoră directă a încălcării acestei legi are dreptul să sesizeze autoritățile competente.

Conform prevederilor legii, nerespectarea acestor reguli constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:

Nerespectarea prevederilor referitoare la acordarea priorității, cu amendă cuprinsă între 200 de lei și 1.000 de lei.

Încălcarea obligațiilor privind amenajarea, rezervarea și/sau semnalizarea locurilor de parcare, cu amendă între 2.000 de lei și 10.000 de lei.

Folosirea fără drept a locurilor de parcare destinate femeilor gravide și/sau persoanelor însoțite de copii mici, cu amendă între 2.000 de lei și 10.000 de lei.

…..

Leave A Comment