Ziua Pământului 2024 – care este tema de anul acesta

April 22, 2024
57 Views

Ziua Pământului 2024 este încă o modalitate prin care se atrage atenția asupra riscurilor la care este supusă planeta și se inițiază campanii de conștientizare asupra importanței protejării mediului înconjurător. De-a lungul timpului, Ziua Pământului a devenit un eveniment global și este marcată de peste 200 de milioane de oameni în peste 140 de țări.

Ce semnificație are Ziua Pământului și de când se celebrează
Ziua Pământului este o sărbătoare globală, dedicată conștientizării și protejării mediului înconjurător. Evenimentul a fost inițiat în 1970, în Statele Unite ale Americii, când senatorul american Gaylord Nelson a propus organizarea unei zile dedicate mediului în urma unor proteste masive împotriva poluării.
Senatorul Gaylord Nelson era îngrijorat de deteriorarea mediului din Statele Unite. Apoi, în ianuarie 1969, el și mulți alții au asistat la ravagiile unei scurgeri masive de petrol în Santa Barbara, California. Inspirat de mișcarea studențească antirăzboi, senatorul Nelson a vrut să infuzeze energia protestelor studențești împotriva războiului cu o conștiință publică în curs de dezvoltare cu privire la poluarea aerului și a apei.
Până la sfârșitul anului 1970, prima Zi a Pământului a dus la înființarea Agenției pentru Protecția Mediului din Statele Unite și la adoptarea unor legi de mediu, primele de acest fel, inclusiv Actul Național de Educație a Mediului, Legea Securității și Sănătății în Muncă, și legi privind puritatea apei și aerului, arată site-ul dedicat Zilei Pământului – earthday.org.
Ziua Pământului a fost concepută, așadar, pentru a educa oamenii cu privire la problemele de mediu și pentru a promova acțiuni concrete de conservare și protejare a naturii.
Prin Ziua Pământului, oamenii sunt încurajați să reflecteze asupra impactului pe care îl au asupra planetei și să ia măsuri pentru a reduce amprenta lor ecologică. Astfel, în această zi sunt organizate diverse evenimente, cum ar fi curățarea mediului, plantarea de arbori, reciclarea și alte activități menite să promoveze conștientizarea și acțiunea în ceea ce privește protejarea mediului.
De-a lungul anilor, Ziua Pământului a devenit o mișcare globală, implicând guvernele, organizațiile nonguvernamentale, școlile, companiile și indivizii în acțiuni pentru protejarea mediului înconjurător. Aceasta este o ocazie importantă pentru a sublinia necesitatea unor politici și practici sustenabile, pentru a conserva resursele naturale și pentru a proteja biodiversitatea.
De la prima sa celebrare în 1970, Ziua Pământului a crescut în popularitate și a devenit un eveniment internațional, implicând milioane de oameni din întreaga lume în diferite activități de conștientizare și acțiune pentru mediu. Este un moment de reamintire că planeta noastră are nevoie de grija și protecția noastră pentru a asigura un viitor durabil pentru toate viețuitoarele și generațiile viitoare.
Ziua Pământului a început în SUA, dar în 1990, evenimentul a devenit global. La eveniment au participat două sute de milioane de oameni din peste 141 de națiuni.

Când este Ziua Pământului 2024
Încă de la înființare, din anul 1970, Ziua Pământului este sărbătorită în data de 22 aprilie, lucru care se va întâmpla și în anul 2024.
Așadar, pe 22 aprilie, oamenii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Pământului prin diferite activități care promovează conservarea mediului și luarea de măsuri pentru protejarea planetei noastre.

Care este tema pentru Ziua Pământului 2024
Organizația Ziua Pământului susține că este neclintită în angajamentul său de a pune capăt utilizării plasticului, de dragul sănătății umane și planetare, cerând o reducere cu 60% a producției la toate materialele plastice până în 2040. Tema Ziua Pământului 2024 este Planeta vs Plastic, atrăgând atenția asupra riscului pentru sănătate provocat de materialele plastice.
……
Curiozități despre Ziua Pământului

Leave A Comment