Aproape jumatate dintre romani prefera temperatura in locuinte intre 22 si 24 grade Celsius si chiar peste (studiu)

April 22, 2024
51 Views

Aproape jumătate dintre români preferă temperatura în locuinţe între 22 şi 24 grade Celsius şi chiar peste, iar peste 40% şi-au montat termostate inteligente pentru controlul temperaturii, informează E.ON România, care citează rezultatele unui studiu realizat pentru platforma despre-energie.ro.

De asemenea, interesul manifestat pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre români afirmând că au luat măsuri în acest sens sau se gândesc să o facă, fiind conştienţi că un comportament responsabil îi ajută să realizeze economii şi, implicit, să scadă valoarea facturilor.

Printre metodele de eficienţă energetică a căror popularitate este în creştere se numără dispozitive precum termostatul inteligent, 43% dintre români declarând că îl folosesc în locuinţele lor. Sub 10% dintre cei chestionaţi utilizează diverse aplicaţii pe telefonul mobil, precum cele de tip smart home.

Legat de utilizarea termostatului, aproape 32% spun că îl folosesc pentru a face reglaje ori de câte ori consideră că este nevoie, iar 24,6% doar în funcţie de temperaturile exterioare. În acelaşi timp, circa 15% setează temperatura pe care o consideră potrivită pentru ei la începutul sezonului rece, iar 7,1% păstrează la termostatul din locuinţă aceeaşi temperatură pe tot parcursul anului, arată concluziile unei cercetări sociologice realizate pentru platforma despre-energie.ro, un proiect susţinut de companiile E.ON şi Delgaz Grid.

Pe de altă parte, când vine vorba despre temperatura ideală din locuinţe, aproape 50% dintre români optează pentru o temperatură cuprinsă între 22 şi 24 grade, şi chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă între 19 şi 21 grade le oferă confortul de care au nevoie. La polul opus, doar 3,8% susţin că se simt confortabil având în casă între 16 şi 19 grade C.

Folosirea iluminatului economic este o altă metodă preferată de români atunci când vine vorba despre măsuri concrete de economisire a energiei. Foarte mulţi merg mai departe, astfel că, pe lângă folosirea de becuri eficiente energetic, decid şi să reducă durata iluminatului (circa 44%).

La întrebarea legată de reducerea timpului de utilizare a aparaturii electrocasnice, respondenţii s-au împărţit în două părţi egale: cei dispuşi să le folosească mai rar şi cei care le folosesc ori de câte ori este nevoie, fără vreo restricţie, spune cercetarea

……

Leave A Comment