Cel mai eficient lucru de făcut pentru a preveni mărirea prostatei

April 21, 2024
145 Views

 

O prostată mărită apare odată cu vârsta. Prostata, care este situată sub vezica urinară și în fața rectului, este glanda care produce lichidul seminal.

Pe măsură ce îmbătrânești, nivelurile fluctuante de testosteron și modificările în celulele testiculelor ar putea contribui la creșterea glandei.

O prostată mărită, denumită și hiperplazie benignă de prostate sau mărirea benignă a prostatei, nu este canceroasă și nu crește șansele de a dezvolta această boală cronică, dar poate deveni îngrijorătoare când începe să interfereze cu calitatea vieții.

Simptomele pot începe să apară când ajungi la vârsta mijlocie și pot deveni mai puternice când ești mai în vârstă.

Acestea includ o nevoie frecventă și urgentă de a urina, chiar și noaptea, probleme cu fluxul de urină, precum flux de urină slab sau în picurare și imposibilitatea de goli complet vezica urinară.

Deși există medicamente și proceduri chirurgicale pentru a trata o prostată mărită, se pare că există un lucru important pe care bărbații îl pot face pentru a-și reduce riscul de a dezvolta această problemă! Să evite situatia de a avea sindrom metabolic!

Potrivit urologului și chirurgului pelvin Dr. Rena Malik, „sindromul metabolic este, în esență, o constelație de afecțiuni care se datorează unor anomalii metabolice, inclusiv unor probleme precum diabetul, colesterolul crescut și tensiunea arterială crescută, care apar adesea, împreună.”

Sindromul metabolic este legat de mărirea prostatei

Un studiu din 2017 publicat în Asian Journal of Urology a corelat sindromul metabolic cu dezvoltarea hiperplaziei benigne de prostată și simptomele tractului urinar inferior la bărbați. Problemele legate de tractul urinar, cum ar fi infecțiile, pietrele vezicii urinare, sângele în urină și chiar afectarea rinichilor din cauza refluxului de urină sunt complicații mai severe care apar din cauza unei prostate mărite netratate.

Conform unei meta-analize din 2021 publicată în Therapeutic Advances in Endocrinology and Metabolism, a existat o legătură semnificativă între obezitate (una dintre afecțiunile legate de sindromul metabolic) și mărirea benignă a prostatei.

Un studiu din 2013 din The Journal of Urology indică anumite modificări fiziologice care au loc în cazul obezității, cum ar fi creșterea presiunii intraabdominale, modificarea hormonilor, creșterea activității nervoase simpatice, o creștere a inflamației și stresul oxidativ odată cu dezvoltarea HBP.

Există, de asemenea, o posibilă legătură între a avea boli de inimă și diabet și riscul de a dezvolta o prostată mărită. Efectele HBP sunt mai grave atunci când cineva are și diabet. De exemplu, un studiu din 2022 publicat în Frontiers in Endocrinology a constatat că simptomele tractului urinar care apar din mărirea prostatei sunt exacerbate atunci când diabetul zaharat este prezent.

Condițiile crescute ale colesterolului rău din sânge, cum ar fi antecedentele de hipercolesterolemie, sunt, de asemenea, un factor de risc pentru o prostată mărită. „Prostata este excelentă la metabolizarea colesterolului, așa că orice îi crește nivelul, inclusiv o alimentație proastă, face creșterea prostatei să fie mai probabilă”, a explicat un urologul Ricardo Gonzalez, din Houston.

Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care apar adesea împreună, așa că evitarea unei prostate mărite înseamnă a face tot ce poți pentru a preveni aceste complicații de sănătate.

Riscurile cresc odată cu vârsta, un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 25, antecedente familiale de diabet zaharat, consum de alcool, alegeri proaste de stil de viață, cum ar fi fumatul, dieta nesănătoasă și o rutină inactivă din punct de vedere fizic; iar starea de stres excesiv poate contribui la dezvoltarea sindromului metabolic.

Identificarea factorilor de risc pe care îi poți controla, cum ar fi dieta, stresul și exercițiile fizice, ar putea fi unul dintre modurile naturale prin care bărbații își pot îmbunătăți sănătatea prostatei pe măsură ce îmbătrânesc.

Limitarea grăsimilor nesănătoase, a zaharurilor adăugate, a alimentelor procesate și a cărnii roșii și a adopta o dietă echilibrată și hrănitoare, plină de legume cu frunze verzi, cereale integrale, proteine ​​slabe și grăsimi sănătoase este o schimbare pe care o poți face. De asemenea, este important să faci exercițiile fizice o parte din rutina săptămânală. Chiar și două ore pe săptămână de activitate fizică poate fi benefică.

Stresul și lipsa de somn asociată pot duce și la unele dintre condițiile de sănătate legate de sindromul metabolic. Atunci când hormonii stresului și foametei nu mai sunt în echilibru din cauza lipsei de somn, ai putea fi predispus la supraalimentare și la probleme de sănătate asociate. Menținerea practicilor de mindfulness și chiar căutarea ajutorului profesional atunci când este necesar este de ajutor.

Leave A Comment