Tehnologiile avansate, sustenabilitatea şi adaptarea la schimbările politice vor fi prioritare în 2024 pentru companiile de transport şi logistică din România, iar investiţiile în infrastructură vor juca un rol crucial în îmbunătăţirea eficienţei sectorului, conform unei analize realizate de o companie globală de servicii complete de logistică.
“Chiar dacă începutul anului a adus o uÅŸoară scădere în traficul internaÅ£ional ÅŸi o contracÅ£ie în consum ÅŸi puterea de cumpărare, există un optimism rezervat că lucrurile se vor stabiliza în 2024. Această perioadă presupune adaptare ÅŸi flexibilitate pentru a gestiona schimbările economice ÅŸi politice. Astfel, în contextul globalizării economiei ÅŸi a comerÅ£ului internaÅ£ional, se preconizează o creÅŸtere a cererii pentru servicii de transport ÅŸi logistică în România. Tehnologiile avansate, sustenabilitatea ÅŸi adaptarea la schimbările politice vor fi prioritare pentru companiile de profil, iar investiÅ£iile în infrastructură vor juca un rol crucial în îmbunătăţirea eficienÅ£ei sectorului”, se arată în analiza Gebruder Weiss România.
Aşteptările sunt moderat optimiste pe segmentul de transport maritim şi aerian, cu conştientizarea că mediul economic va fi strâns legat de cel politic, într-un an marcat şi de evenimente electorale majore.
Potrivit analizei, piaţa locală de transport şi logistică, pe toate palierele sale, a trecut în 2023 printr-o perioadă de ajustare, marcată pe de o parte de oportunităţi importante, dar şi de provocări. Efectele vor fi vizibile şi în 2024, însă totuşi anul acesta este marcat de optimism, chiar dacă unul rezervat, susţin analiştii.
“Ne aÅŸteaptă un an greu, cu volume în scădere ÅŸi marje de profit reduse, similar cu situaÅ£ia din Europa în această prima parte a anului. ÃŽn faÅ£a clientului, diferenÅ£a o vor face companiile care reuÅŸesc să atragă ÅŸi să păstreze oameni motivaÅ£i ÅŸi implicaÅ£i, care aduc valoare reală prin activitatea lor”, a declarat Adelina Anghel, Area Manager East, Gebruder Weiss România.
Noile cerinţe guvernamentale şi politicile fiscale adoptate, cum ar fi implementarea sistemului e-Factura, e-Transport sau SAF-T (Standard Audit File for Tax), dar şi politicile de majorare a salariului minim pe economie şi deficitul forţei de muncă au fost principalele presiuni resimţite anul trecut de mediul de afaceri. Aceste provocări locale s-au combinat însă cu efectele unor evenimente internaţionale, cum ar fi conflictele regionale şi contextul inflaţionist generalizat. Astfel, a fost necesar un efort suplimentar pentru companii, atât din punct de vedere al resurselor umane, cât şi financiar, pentru a se conforma acestor cerinţe noi şi pentru a-şi adapta procesele operaţionale.
“Dezvoltarea infrastructurii de transport ÅŸi alinierea reglementărilor la standardele internaÅ£ionale au reprezentat o provocare, dar ÅŸi o oportunitate crucială pentru îmbunătăţirea eficienÅ£ei ÅŸi competitivităţii industriei logistice din România în 2023. Mai multe proiecte majore cum ar fi extinderea ÅŸi modernizarea reÅ£elei de autostrăzi ÅŸi drumuri expres s-au desfăşurat în 2023. Spre exemplu, Autostrada A1 (Autostrada Soarelui), Autostrada A3 (Autostrada Transilvania), precum ÅŸi drumurile expres BraÅŸov – Cluj-Napoca ÅŸi PiteÅŸti – Sibiu. Aceste proiecte au facilitat transportul rutier de mărfuri, reducând timpul de călătorie ÅŸi costurile asociate. InvestiÅ£iile au avut în vedere ÅŸi infrastructura portuară ÅŸi feroviară. De exemplu, Portul ConstanÅ£a a continuat să fie un punct crucial de tranzit pentru mărfuri, iar modernizările au fost realizate pentru a îmbunătăţi eficienÅ£a operaÅ£ională ÅŸi capacitatea portuară. ÃŽmbunătăţirile infrastructurii feroviare au fost, de asemenea, pe agenda de dezvoltare, cu scopul de a spori interconectivitatea între diferitele regiuni ale ţării ÅŸi de a promova transportul feroviar de mărfuri ca alternativă la cel rutier.
…..