Cromul este un mineral esențial de care organismul uman are nevoie în cantități mici pentru a funcționa normal. Este un oligoelement implicat în metabolismul glucozei (zahărului din sânge), iar scăderea cromului în organism este asociată cu rezistența la insulină, dar și cu alte probleme de sănătate. Cromul ajută la reglarea nivelurilor de glucoză din sânge, facilitând absorbția și utilizarea acesteia de către celule. Mineralul pare să îmbunătățească, în plus, eficiența insulinei, hormonul responsabil pentru reglarea glicemiei. Prin urmare, cromul este adesea asociat cu gestionarea glicemiei și prevenirea hiperglicemiei sau a diabetului zaharat.
Cromul poate juca un rol esențial și în metabolismul grăsimilor și proteinelor, precum și în sinteza acizilor grași. De asemenea, este implicat în metabolizarea carbohidraților și a aminoacizilor.
Crom pentru slăbit
În plus față de funcțiile metabolice, cromul poate avea și alte efecte benefice în organism, cum ar fi susținerea sănătății sistemului cardiovascular și a funcției cerebrale.
„Cromul este un factor adjuvant în procesul de scădere ponderală, prin scăderea senzației de foame, potențarea acțiunii insulinei la nivel celular, reducerea procesului de conversie a glucozei în lipide și stimularea sintezei de proteine.“ – Dr. Giorgiana Țuțuianu medic specialist medicină internă
Potrivit specialistei, unul dintre principalele beneficii ale cromului este lelgat de reglarea glicemiei. Astfel, acest mineral contribuie, alături de alte măsuri de stil de viață, la reducerea riscului de apariție a diabetului zaharat sau la controlul mai bun al acestuia la pacienții deja diagnosticați. Principalele mecanisme prin care cromul își exercită acest efect sunt potențarea acțiunii insulinei la nivel celular și scăderea rezistenței la insulină.
Crom: beneficii
Principalele beneficii pentru sănătate ale cromului sunt, potrivit medicului, următoarele:
-control glicemic mai bun, scăzând riscul pentru apariție a diabetului zaharat sau oferind un control mai bun al acestuia în cazul persoanelor deja diagnosticate;
-control mai bun al dislipidemiilor;
-scăderea riscului pentru dezvoltarea sindromului ovarelor polichistice;
-scăderea riscului pentru apariția sindromului metabolic;
-scădere ponderală;
-îmbunătățirea condiției fizice prin creșterea masei musculare;
„Beneficiile descrise mai sus sunt obținute în principal prin îmbunătățirea acțiunii insulinei și prin efectele sale antioxidante.” Dr. Giorgiana Țuțuianu, medic specialist medicină internă
Conform cercetărilor, cromul ar putea ajuta inclusiv la reducerea nivelurilor de trigliceride și la creșterea nivelului colesterolului HDL (bun).
De cât crom avem nevoie zilnic
Doza recomandată de crom începând cu vârsta de 9 ani variază între 21 și 25 de micrograme (mcg) pe zi pentru sexul feminin și între 25 și 35 mcg pe zi pentru sexul masculin.
Pentru sugari și copii, aportul recomandat este următorul:
până la 6 luni: 0,2 mcg pe zi,
de la 7 la 12 luni: 5,5 mcg pe zi,
de la 1 la 3 ani: 11 mcg pe zi,
de la 4 la 8 ani: 15 mcg pe zi.
Scăderea nivelului de crom în organism este asociată cu rezistența la insulină, risc crescut de insuficiență cardiacă congestivă, hipercolesterolemie și reducerea fertilității. Potrivit Synevo.ro, fierul inhibă legarea cromului de transferină, astfel că persoanele cu hemocromatoză (acumulare a fierului în organism) prezintă o retenție scăzută a cromului în organism.
Pentru dozarea cromului se pot face două tipuri de analize:
-în sânge – se urmărește un posibil deficit (în special la vârstnici, la persoanele care au suferit traumatisme severe sau supuse unui nivel ridicat de stres), dar și monitorizarea în cazul persoanelor care primesc preparate de crom, evaluarea intoleranței dobândite la glucoză etc.;
-în urină – se monitorizează expunerea profesională la crom.
Alimente bogate în crom
Cromul se regăsește într-o gamă largă de alimente, inclusiv fructe și legume, cereale și produse din carne.
Alimentele cele mai bogate în crom sunt, potrivit medicului:
-broccoli – 22 mcg la 100 de grame;
-suc de struguri – 7,5 mcg la 240 ml;
-piept de curcan – puțin peste 2 mcg la 100 de grame;
-piure de cartofi – 3 mcg la aproximativ 200 de grame;
-fasole verde – 2 mcg la aproximativ 100 de grame;
-vin roșu – între 1 și 13 mcg la 150 ml;
-pâine din făină integrală – 1 mcg la o felie;
-drojdie de bere – 9 mcg la o lingură (12 grame);
-suc de portocale – 2,2 mcg la 250 ml;
-carne de vită – 2 mcg la 100 de grame;
-suc de roșii – 1,5 mcg la 250 ml;
-mere – 1,4 mcg la un măr mediu (aproximativ 200 grame).
Pastile cu crom – câte tipuri există?
….