Un utilizator din patru s-a confruntat cu cel putin un incident de securitate in ultimul an (studiu)

April 5, 2024
75 Views

Aproape un sfert (24%) dintre respondenţii unui studiu global susţin că s-au confruntat cu unul sau mai multe incidente de securitate pe parcursul ultimelor 12 luni, iar dintre aceştia, 37% aflaţi în segmentul de vârstă 16-24 de ani spun că au fost vizaţi de un atac informatic, potrivit Bitdefender.

Pe de altă parte, doar 11% dintre respondenţii de peste 55 de ani susţin că s-au confruntat cu un incident de securitate. Acest aspect trebuie corelat şi cu abilitatea unei persoane de a recunoaşte sau nu o înşelătorie, pe măsură ce înaintează în vârstă şi nu exclude posibilitatea de a se fi confruntat cu astfel de atacuri, atrage atenţia producătorul global de soluţii de securitate informatică.

Înşelătoriile prin SMS reprezintă cea mai frecventă ameninţare folosită de hackeri, astfel că mesajele frauduloase rămân pe primul loc în topul incidentelor de securitate, cu 45% dintre respondenţi afectaţi de aceste atacuri, urmate de încercările de fraudă (44%), atacurile de tip phishing prin email (42%), expunerea datelor personale (27%), infectarea cu un virus (18%) şi doxxing (9%).

Dintre aceste tipuri de atacuri, femeile susţin că cel mai mult s-au confruntat cu înşelătorii prin mesaje text, spre deosebire de bărbaţi (51% versus 38%), precum şi cu expunerea informaţiilor personale în urma unei breşe de securitate (30% versus 23%). Pe de altă parte, bărbaţii au fost mai vizaţi de atacuri de tip phishing (43% versus 41%) şi ameninţări informatice (20% versus 13%).

Totodată, cei mai mulţi dintre respondenţi (76%) consideră că nu sunt o ţintă pentru criminalii cibernetici.

“Acest punct de vedere este corect, însă poate duce la practici necorespunzătoare de gestionare a securităţii cibernetice, întrucât actorii ameninţărilor nu urmăresc o anumită persoană, ci mai degrabă caută să profite de pe urma unor sisteme vulnerabile şi să exploateze neatenţia utilizatorilor”, arată sursa citată.

…..

Leave A Comment