Zece reguli alimentare de respectat în Postul Paștelui pentru a nu afecta starea de sănătate

April 3, 2024
83 Views

În cazul persoanelor care aleg să respecte și postul alimentar în postul Paștelui, aceasta înseamnă renunțarea la alimentele de origine animală (carne, lactate, ouă), la pește (se consumă doar în anumite zile), dar și la alcool. Iată câteva reguli importante pentru ca postul alimentar să nu pericliteze starea de sănătate!

Regulile postului pot fi adaptate în funcție de starea de sănătate sau de vârsta persoanei care alege să îl respecte. Însă perioada Postului Mare este una a moderației alimentare. Dacă acest principiu nu este respectat, iar alimentele de post sunt consumate în exces, această perioadă poate fi urmată de anumite consecințe neplăcute precum îngrășarea sau perturbarea anumitor valori ale analizelor de sânge. Detaliem regulile de avut în vedere:

1. Consumați alimente de sezon!
Una dintre regulile importante ale unei diete echilibrate este consumul alimentelor în sezon. Iar perioada Postului Paștelui coincide cu cea a sezonului primelor verdețuri. Așa că salatele și frunzele verzi (leurda, urzicile, pătrunjelul, spanacul, usturoiul verde, ceapa verde,) pot fi incluse zilnic în alimentația de post pentru că sunt bogate în vitamine, minerale și fibre. În plus, spanacul conține folat, element care oferă protecție cardiovasculară. Conținutul de fibre al verdețurilor le face benefice în menținerea unui bun tranzit intestinal și în reducerea riscului de cancer colorectal.

2. Includeți în alimentație surse bune de proteine!
Alături de lipide și carbohidrați, proteinele reprezintă baza unei diete echilibrate. Aceasta trebuie să conțină între 45 și 65 % surse de carbohidrați, între 10 și 35 la sută surse de proteine și între 20 și 35 la sută surse de grăsimi, iar procentele trebuie să țină cont de parametrii fiecărei persoane în parte (vârstă, sex, probleme de sănătate, tip de activitate fizică).

Pentru că, în perioada postului, sursele de proteine animale sunt interzise, acestea ar trebui suplinite de sursele de proteine vegetale de calitate. Printre cele mai bune surse de proteine vegetale se numără leguminoasele (linte, fasole, mazăre, soia), ciupercile, fulgii de drojdie, semințele de cânepă, chia și nucile. Aceste plante conțin cantități variate de proteine, vitamine, minerale, dar și fibre. Se știe că fibrele și proteinele oferă sațietate, așa că pot compensa cu succes sursele de proteine animale în perioada postului.

3. Optați pentru sursele de carbohidrați sănătoși!
Alimentele care conțin carbohidrați reprezintă principala sursă de energie pentru organismul uman, dar și principala sursă de nutrienți pentru creier care are nevoie de glucoză. În perioada postului, există tendința de a compensa sursele de proteine animale prin suplimentarea surselor de carbohidrați sau de grăsimi vegetale. Deși proteinele și carbohidrații au tot 4 calorii pe gram, unele alimente cu carbohidrații pot duce la excese alimentare, mai ales daca au carbohidrați cu absorbție rapidă. Aceștia provoacă fluctuații rapide ale glicemiei și pot întreține senzația de foame.

De aceea, recomandarea nutriționiștilor este ca aceste carbohidrați să provină din surse cu absorbție lentă, cum sunt cerealele integrale pentru mic dejun, legumele, fructele, pâinea, orezul și pastele integrale. Astfel, sunt recomandate 3 porții de legume și două porții de fructe pe zi. Fructele nu trebuie consumate în exces și ar trebui preferate cele bogate în fibre precum merele sau perele sau cele cu mai puține calorii precum grepfruitul, kiwi, murele sau capșunile.

4. Alegeți moduri de gătire sănătoase!
Preparatele la cuptor, la aburi, trase în tigaie cu puțin ulei sau făcute la grătar sunt cele mai sănătoase opțiuni pentru gătit, în detrimentul prăjirii sau fierberii excesive. În plus, cu cât sunt ținute mai puțin în ulei, alimentele conțin mai puține calorii și nu pun în pericol sănătatea. În aceste condiții, ideal este ca perioda de post să abunde în combinații de frunze verzi cu legume gătite în vase non aderente, cu puțin ulei, la cuptor, pe foaie de copt sau pe grătar.

5. Citiți cu atenție etichetele produselor de post!
Pe piață, există o varietate de produse care pot fi o opțiune la îndemână în zilele în care persoanele care țin post nu au timp să gătească. Însă etichetele acestor produse trebuie citite cu atenție, iar alimentele procesate trebuie consumate cu măsură pentru că pot avea multe calorii. De aceea, la modul ideal, orice persoană ar trebui să știe care este numărul optim de calorii pe care ar trebui să-l respecte într-o zi pentru a-și menține greutatea optimă. Iar acest număr de calorii ar trebui respectat și în post.

Dacă în această perioadă, se consumă constant alimente hipercalorice (dulciuri de post, conserve de legume cu mult ulei, unturi vegetale, pâine), atunci există riscul acumulării kilogramelor în plus. Un alt motiv pentru care alimentele de post super procesate ar trebuie consumate ocazional este acela că pot conține coloranți și aditivi alimentari, despre care se știe că nu sunt benefici. De asemenea, un aspect de luat în calcul este și conținutul de sare, excesul crescând riscul de hipertensiune și implicit pe cel de boli cardiovasculare.

6. Consumați cu măsură sursele de grăsimi sănătoase!

…..

Leave A Comment