Indexul TRAI: Top 10 cele mai bune cartiere din România și în ce zone să nu te muți

April 2, 2024
96 Views

Orașele Sibiu, Brașov și Arad sunt cel mai bine clasate orașe din România, din punct de vedere al standardelor de locuit, potrivit indexului TRAI care numește și care sunt cele mai bine cotate cartiere.

Indexul TRAI indică și care sunt cartierele cel mai bine evaluate: „Băncilor” din Arad, „Valea Aurie” și „Trei Stejari” din Sibiu. Datele sunt obținute din Vocea Cartierelor, a doua etapă de dezvoltare a indicelui T.R.A.I., realizat de Storia – platforma cu anunțuri imobiliare lansată de OLX, cu scopul de a oferi tuturor celor care sunt în căutarea unei locuințe, cele mai relevante opinii despre orașele și cartierele în care urmează să locuiască. Indexul se află în a doua sa etapă de dezvoltare, în care, sub conceptul „Vocea Cartierelor”, oferă românilor care accesează platforma trai.storia.ro și o evaluare subiectivă a cartierelor și orașelor populare din România, pe baza părerilor obținute de la locuitorii din fiecare zonă selectată.

Platforma oferă utilizatorilor noi funcții prin care pot primi date personalizate, pot filtra datele în funcție de criteriile de evaluare care îi interesează cel mai mult și pot inclusiv să compare cartierele între ele, pentru a observa care scorează cel mai bine la criteriile alese de ei. Platforma include atât date obiective, prezentate în secțiunea T.R.A.I., care măsoară o serie de factori cheie precum traficul, reperele, aerul și prețurile imobilelor, cât și date subiective, prezentate în cadrul secțiunii „Vocea Cartierelor” și obținute de la locuitorii din zonele evaluate.

Scorul obținut de fiecare cartier în parte este format din media punctelor obținute la fiecare dintre cele 13 criterii de evaluare, respectiv:

• Siguranța – nivelul de siguranță resimțit de locuitori în cartier;

• Curățenia – nivelul de curățenie de pe străzile cartierului și din locurile principale ale acestuia;

• Parcările – nivelul de ușurință cu care se găsesc locuri libere de parcare;

• Transportul în comun – ușurința deplasării de la un punct la altul, cu transportul în comun;

• Pistele de biciclete – frecvența pistelor de biciclete existente în cartier;

• Liniștea – nivelul de liniște din cartier;

• Apa curentă – cu cât scorul este mai ridicat, cu atât nu există griji în legătură cu furnizarea apei;

• Salubrizarea – date locale legate de sistemele de salubrizare din cartiere;

• Gazul – cu cât scorul crește, cu atât probabilitatea de a întâmpina probleme cu sistemul de gaze scade;

• Canalizarea – un scor ridicat înseamnă un sistem de canalizare funcțional;

• Încălzirea – cu cât scorul este mai mare, cu atât sistemul termic funcționează cum trebuie;

• Gradul de mulțumire – cu cât scorul este mai ridicat, cu atât gradul de mulțumire este mai mare;

• Costul general al vieții – cu cât scorul este mai mare, cu atât mersul la piață sau la restaurant este accesibil.

Platforma T.R.A.I. este într-o continuă actualizare, astfel că toți românii care doresc să-și evalueze cartierele în care locuiesc pot completa chestionarul regăsit pe trai.storia.ro/chestionar/. În acest fel, indexul TRAI va fi actualizat atât cu datele noi despre cartierele și orașele prezente deja pe platformă, dar și cu date legate de cartiere sau orașe care încă nu se regăsesc pe platformă, după ce se va acumula numărul minim de răspunsuri per zonă.

Care este topul celor mai bine cotate 10 orașe și cartiere din România

Orașul Sibiu se află pe primul loc în topul „Vocea Cartierelor”, cu un scor de 76,9 puncte, urmat de Brașov (74,6 puncte), Arad (73,5), Râmnicu-Vâlcea (73,2) și Cluj-Napoca (72,7). De asemenea, cu scoruri apropiate se încadrează în top și orașele Oradea (72,5), Iași (72,3), Târgoviște (71,8), Alba Iulia (71), Timișoara (70,8) – acestea fiind cele 10 orașe care au obținut cele mai mari scoruri din top până în luna martie 2024, conform părerilor obținute de la persoanele care locuiesc în aceste orașe.

……

Leave A Comment