Cluj – Șase limbi, o singură „Cină”!

De peste 10 ani, Clujul este considerat „cel mai cosmopolit oraș din România”, cu un profil apropiat de cel al unor mari centre europene, cum ar fi Paris și Bruxelles. Evenimentul din seara de 24 martie 2024 a confirmat această trăsătură a orașului de pe malurile Someșului.

În ultimele 3 săptămâni, sute de clujeni care împărtășesc credința creștină a Martorilor lui Iehova și-au făcut timp să-i invite cu multă căldură pe semenii, vecinii, colegii, rudele și prietenii lor la Comemorarea morții lui Isus Cristos, sau „Cina Domnului”. Evenimentul, considerat de ei drept cea mai importantă sărbătoare biblică pentru creștini, a avut loc în seara de 24 martie, după apusul soarelui, în diverse locații din municipiu, din Florești și din Apahida. Intrarea a fost liberă și gratuită.

Multilingvism. În spiritul specific acestei comunități religioase, care și-a fixat un deziderat global din a se adresa tuturor oamenilor în „limba inimii” lor și întrucât jertfa supremă a lui Cristos a fost dată în folosul tuturor oamenilor, indiferent de epocă, etnie, naționalitate, cultură, limbă sau culoare a pielii, Comemorarea a fost organizată și la Cluj în mai multe limbi. Pe lângă română și maghiară, vorbite de majoritatea localnicilor, evenimentul a avut loc și în romani, în limbajul semnelor românesc, în engleză și, chiar în rusă.

Arătați recunoștință”. Evenimentul comemorat în 24 martie a avut loc în urmă cu aproape două milenii, dar semnificația acestuia nu s-a pierdut în negura vremurilor. El continuă și astăzi să reprezinte un prilej de reflecție la motivele pe care le au oamenii de a-i fi recunoscători lui Isus Cristos. Participanții la Comemorare au fost îndemnați și să se transpună în locul Tatălui – al Dumnezeului Atotputernic – și să încerce să simtă ce a simțit El când și-a văzut Fiul batjocorit și ucis cu atâta cruzime. Acest exercițiu de imaginație, nu doar vizual, ci și emoțional, a pus și mai mult în valoare prețul plătit pentru eliberarea omenirii din păcatul moștenit de la Adam, precum și foloasele care decurg din acest gest suprem de iubire.

Iubirea lui Cristos ne obligă”. Valoarea reală a unui astfel de eveniment reiese cel mai bine din efectul pe care îl are asupra minții și inimii celor prezenți. Unii dintre ei au fost dispuși să își împărtășească impresiile și sentimentele imediat după încheierea Comemorării. Redăm mai jos unele frânturi, extrase din declarațiile care pot fi văzute integral în materialul video.

 

„Prin acest eveniment solemn, creștinii își amintesc că, în urmă cu aproximativ 2.000 de ani Isus Cristos a murit pentru a oferi o răscumpărare potrivită, iar oamenii ascultători să aibă posibilitatea să redobândească viața veșnică, perfecțiunea și paradisul”. – Adrian Micle, reprezentant de presă local al Martorilor lui Iehova în Cluj-Napoca

 

„Când mă gândesc la toate suferințele prin care a trecut [Isus, n. red.], chiar dacă nu era obligat să le suporte pe toate, îmi vine un sentiment de recunoștință enorm și doresc să mi-o manifest atât prin modul meu de viață cât și prin prezența mea la acest eveniment”. – Diana Herța, Martor al lui Iehova din Cluj-Napoca

 

„Am fost plăcut impresionat de atmosfera solemnă pe care am văzut-o, de argumentele biblice concrete pe care le-am auzit și cel mai mult de corespondența exactă dintre modul în care Isus a spus să facem acest lucru în amintirea lui și ce am văzut azi aici”. – Răzvan Meze, invitat, Cluj-Napoca

 

 

Evenimentul din 24 martie a fost, așadar, o ocazie de a învăța mai multe lucruri despre Isus Cristos și despre jertfa sa, dar și de a manifesta recunoștință față de acest gest de iubire făcut în favoarea întregii omeniri.

 

Leave A Comment

%d bloggers like this: