Legea privind serviciile digitale a fost publicată în Monitorul Oficial : ANCOM este coordonatorul serviciilor digitale

March 21, 2024
189 Views

Legea privind serviciile digitale a fost publicată în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare la trei zile de la data publicării, a anunţat, marţi, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), care a fost desemnată coordonatorul serviciilor digitale.

“În calitatea sa de coordonator desemnat al serviciilor digitale, ANCOM este instituţia responsabilă de toate aspectele legate de supravegherea şi asigurarea respectării Regulamentului privind serviciile digitale de către furnizorii de servicii intermediare.
În vederea exercitării de către ANCOM a atribuţiilor prevăzute în lege, Autoritatea a elaborat şi a supus consultării publice patru proiecte de decizii care vin să completeze cadrul legislativ primar: proiectul de decizie privind procedura de informare pentru furnizorii de servicii intermediare, proiectul de decizie cu privire la stabilirea procedurii de soluţionare a plângerilor privind serviciile digitale, proiectul de decizie pentru stabilirea procedurii de certificare a organismelor de soluţionare extrajudiciară a litigiilor iniţiate împotriva furnizorilor de platforme online şi proiectul de decizie privind procedura de acordare a statutului de notificator de încredere”, se arată într-un comunicat al autorităţii, remis marţi AGERPRES.

ANCOM este punct de contact unic în ceea ce priveşte aplicarea Regulamentului privind serviciile digitale şi raportarea unor date şi/sau informaţii către Comisia Europeană şi/sau către coordonatorii serviciilor digitale din celelalte state membre.

De asemenea, Autoritatea este membru al Comitetului european pentru servicii digitale – organism consultativ independent format din coordonatorii naţionali, care va sprijini efectuarea investigaţiilor comune, va emite avize şi recomandări şi va promova elaborarea şi punerea în aplicare a orientărilor şi rapoartelor privitoare la subiectele abordate de Regulament.

“Legea stabileşte măsurile naţionale necesare pentru aplicarea Regulamentului privind serviciile digitale, desemnează coordonatorul serviciilor digitale şi adoptă regimul sancţionator aplicabil în cazul nerespectării obligaţiilor stabilite prin Regulamentul privind serviciile digitale sau prin lege. Totodată, legea creează şi un mecanism prin care autorităţile sau instituţiile publice ce deţin competenţe pe anumite sectoare sau domenii de activitate pot emite ordine pentru eliminarea unui anumit conţinut considerat ilegal conform normelor naţionale”, potrivit ANCOM.

Conform legii, furnizorii de servicii intermediare care au locul principal de stabilire sau reşedinţa în România ori reprezentantul lor legal este stabilit în România au obligaţia de a transmite ANCOM, în termen de cel mult 45 de zile de la data începerii oferirii serviciilor, o informare în acest sens, care va cuprinde datele de identificare ale furnizorului şi datele de contact ale acestuia în vederea comunicării eficiente cu instituţiile sau autorităţile publice, anunţând orice modificări ale acestora.

Obligaţia de informare a ANCOM se aplică şi furnizorilor care oferă servicii intermediare la data intrării în vigoare a legii, termenul de 45 de zile fiind calculat de la acest moment. Forma, conţinutul şi condiţiile în care se va realiza informarea sunt cuprinse în proiectul de decizie privind procedura de informare pentru furnizorii de servicii intermediare, aflat în consultare publică, precizează autoritatea.

Potrivit sursei citate, serviciile intermediare sunt: servicii de “simplă transmitere” (mere conduit): sunt incluse aici categoriile generice de servicii, precum internet exchange points, punctele de acces fără fir, reţelele virtuale private, serviciile şi resolverele DNS, registrele de nume de domenii de prim nivel, registratoarele pentru domenii, autorităţile de certificare care eliberează certificate digitale, telefonie VoIP şi alte servicii de comunicaţii interpersonale; servicii de “stocare în cache” (caching): vizează serviciile privind furnizarea de reţele de distribuţie de conţinut, de proxy-uri invers sau de proxy-uri de adaptare a conţinutului; servicii de “găzduire” (hosting): vizează categoriile de servicii precum “cloud computing”, găzduirea de pagini web, serviciile de referenţiere cu plată sau serviciile care permit partajarea de informaţii şi de conţinut online, inclusiv stocarea şi partajarea de fişiere.

ANCOM precizează că regulamentul privind serviciile digitale stabileşte, pentru fiecare categorie de furnizori de servicii intermediare, condiţiile în care furnizorul de servicii intermediare este exonerat de răspundere în legătură cu informaţiile furnizate de destinatarii serviciului.

…..

1 Comments

  1. Mezo said: "Aceasta lege privind serviciile digitale este o veste buna pentru cetatenii romani. Cu intrarea in vigoare a acesteia, autoritatile noastre vor avea instrumentele necesare pentru a monitoriza si a asigura respectarea regulamentului privind serviciile digitale. De asemenea, prin coordonarea serviciilor digitale de catre ANCOM, vom avea o mai buna comunicare si colaborare cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Legea aduce si un mecanism prin care putem lupta impotriva continutului ilegal si prin care putem solicita eliminarea acestuia de catre furnizorii de servicii intermediare. Salutam initiativa autoritatilor si speram ca legea sa fie aplicata in mod eficient, pentru protejarea tututor utilizatorilor de servicii digitale.".

Leave A Comment