5 antibiotice naturale: te feresc de infecții și reduc stresul oxidativ. De ce e bine să le includem în alimentație

March 17, 2024
271 Views

Multe dintre alimentele vegetale conțin compuși naturali cu proprietăți antioxidante și antibacteriene.

Așa-numitele „antibiotice naturale” merită incluse în alimentație, deoarece acționează împotriva bacteriilor patogene care se asociază cu anumite tipuri de infecții.

Află care sunt cele mai eficiente antibiotice naturale, cât de utile sunt în gestionarea infecțiilor și cum pot reduce acestea stresul oxidativ.
Antibiotice naturale – cele mai eficiente leacuri naturale
Datorită compoziției lor nutriționale, unele alimente prezintă proprietăți antibacteriene și pot avea rol adjuvant în eliminarea unor infecții. Printre cele mai eficiente se numără:

Usturoiul

Usturoiul este în topul listei de antibiotice naturale, fiind cunoscut de secole pentru efectele sale antimicrobiene. Așa cum prezintă Medical News Today, usturoiul conține alicină, ajoenă și sulfură de dialil, compuși cu acțiune antibacteriană. Potrivit studiului „Garlic: a review of potential therapeutic effects” (Leyla Bayan și colaboratorii), usturoiul acționează împotriva multor bacterii, cum ar fi Escherichia coli, Staphylococcus aureus și cele din genul Salmonella, Clostridium sau Pseudomonas.

Usturoiul este versatil și poate fi adăugat într-o mulțime de preparate culinare. De asemenea, sosul de usturoi preparat în casă reprezintă elementul care transformă orice masă într-una deosebită. Acesta poate fi consumat și sub formă de pudră, capsule sau extract pentru o acțiune mai puternică.

Potrivit Healthline, este important să consumăm usturoiul în cantități moderate. Persoanele aflate sub tratament cu anticoagulante trebuie să fie precaute, deoarece cantitățile mari de usturoi pot crește riscul de sângerări.

Ghimbirul

Așa cum prezintă Medical News Today, ghimbirul ar putea inhiba multiplicarea unor bacterii, cum ar fi Streptococcus mutans, Enterococcus faecalis, diferite tulpini de Staphylococcus.

Ghimbirul poate fi consumat sub formă de ceai, preparat din rădăcină proaspătă. De asemenea, acesta poate fi adăugat în limonadă, smoothie și unele deserturi. Nu în ultimul rând, este un ingredient esențial în unele preparate culinare în stil asiatic, sub formă de pudră sau în varianta murată.

Mierea

Mierea a fost folosită din timpuri străvechi pentru a trata în mod tradițional rănile și infecțiile cutanate, prezintă sursele anterior menționate. Proprietățile sale antibacteriene se datorează conținutului de peroxid de hidrogen. De asemenea, mierea de Manuka este bogată într-un compus numit metilglicoxal (MGO).

Atenție! Mierea nu trebuie consumată în exces, deoarece este bogată în zaharuri simple și are un indice glicemic ridicat.

Cimbrul

Cimbrul reprezintă un condiment aromat utilizat adesea în bucătărie. Potrivit studiului „Thymol and Thyme Essential Oil—New Insights into Selected Therapeutic Applications” (Adam Kowalczyk și colaboratorii), proprietățile sale antibacteriene se datorează conținutului de timol, un compus fenolic cu acțiune expectorantă, antibacteriană, antivirală, antifungică și antiinflamatorie, cu aplicații în afecțiunile de tract respirator. Timolul elimină agenții patogeni prin distrugerea membranelor celulare ale acestora.

Cimbrul poate fi adăugat proaspăt sau uscat într-o mulțime de mâncăruri, însă poate fi consumat și sub formă de ceai. Pe de altă parte, uleiul esențial de cimbru poate fi utilizat pentru a face inhalații cu aburi în caz de infecții respiratorii.

Oregano

Dintre ierburile aromatice, oregano este unul dintre cele mai populare pentru gustul său deosebit. Pe lângă proprietățile antioxidante, planta exercită o acțiune antibacteriană prin conținutul său de carvacrol. Alături de tratament, uleiul esențial de oregano ar putea fi o soluție pentru a combate anumite infecții rezistente la antibiotic, arată unele cercetări, cum ar fi „Bactericidal Property of Oregano Oil Against Multidrug-Resistant Clinical Isolates” (Min Lu și colaboratorii).

Acest condiment poate fi adăugat în multe preparate culinare și aperitive, în special în cele italienești, fiind adesea combinat cu roșii, sos de tomate, paste și ouă.

Antibioticele naturale – utile în infecții?

…..

Leave A Comment