Care sunt cele 5 efecte secundare periculoase ale ibuprofenului

March 6, 2024
76 Views

 

Ibuprofenul, substanța pe care o întâlnim în foarte multe medicamente, este utilizat pentru calmarea durerii și nu necesită prescripție medicală, ceea ce înseamnă că este destul de ușor de procurat, relatează The Sun.

Studii recente indică însă că analgezicul poate avea efecte secundare grave – și uneori mortale – atunci când este administrat în mod regulat.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), precum aspirina, naproxenul sau ibuprofenul, au fost asociate cu ulcerul gastric, probleme de fertilitate, auditive și cardiovasculare – și, cel mai recent, cu un risc crescut de formare de cheaguri de sânge.

În cazul persoanelor sănătoase care apelează din când în când la medicamente pentru ameliorarea durerii, nu este nimic în neregulă în ceea ce privește administrarea unui antiinflamator, susține farmacistul Thorrun Govind, pentru sursa citată.

„Dar administrarea acestor medicamente pentru o perioadă lungă de timp poate provoca alte probleme grave și necesită o discuție cu medicul care vă prescrie”.

Ulcer gastric
Simptome:

O senzație de arsură sau durere în centrul burții (abdomen)
Indigestie
Arsuri la stomac
Senzație de greață
Administrarea de analgezice AINS este una dintre cele mai frecvente cauze ale ulcerului gastric, susțin experții.

Acest lucru apare deoarece reduc capacitatea organismului de a produce un strat protector de mucus care protejează mucoasa stomacului de acidul gastric.

Probleme de fertilitate
Simptomele deficitului de testosteron cunoscut sub numele de hipogonadism compensat includ:

Disfuncție erectilă
Modificări ale stării de spirit
Micșorarea masei musculare
Oboseală
Bărbații care recurg la ibuprofen timp de mai multe luni la rând pot prezenta un risc mai mare de probleme de fertilitate.

Cercetarea, publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, a arătat că tinerii sănătoși care au luat analgezicul obișnuit timp de până la șase săptămâni au produs mai puțini hormoni sexuali masculini, ceea ce a dus la o afecțiune întâlnită de obicei doar la bărbații mai în vârstă și la fumători.

Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani care au luat parte la studiul danez au dezvoltat o tulburare numită hipogonadism compensat la două săptămâni după ce au luat 600 mg de ibuprofen de două ori pe zi.

Afecțiunea apare atunci când organismul nu produce suficient testosteron.

„Acest lucru este de obicei reversibil atunci când nu mai luați ibuprofen”, explică Thorrun.

Probleme de auz
Semne de pierdere a auzului:

Dificultate în a auzi clar alte persoane și în a nu înțelege ceea ce spun, mai ales în locuri zgomotoase.

……

Leave A Comment

%d bloggers like this: