Afişele Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Paris au fost dezvăluite la Muzeul Orsay

March 6, 2024
92 Views

Afişele Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Paris au fost dezvăluite luni, la Muzeul Orsay, înainte de a fi postate în această săptămână “pretutindeni” în capitala Franţei, informează AFP.

Concepute de ilustratorul Ugo Gattoni, familiarizat cu frescele şi ”performanţele” desenate, după cum a afirmat el însuşi, aceste afişe “suprarealiste” şi “abundente” au necesitat 2.000 de ore de muncă.

Fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice, începând din 1912, are afişul său. Pentru această a XXXIII-ediţie, afişul este un diptic cu o secţiune olimpică şi una paralimpică, în culorile cartei grafice a Jocurilor Olimpice, ambele fiind dezvăluite în format mare, la Muzeul Orsay, unul dintre principalele muzee din Paris.

Turul Eiffel are un loc important pe acest afiş, fiind înconjurat ca o geamandură de Stade de France, în timp ce Arcul de Triumf are în vârf un teren de tenis pentru jucători în scaun cu rotile şi, în prim plan, un săritor de la trambulină care se pregăteşte să se arunce în apele Senei.

“Mi-am dorit ceva epic, grandios, dar şi un sentiment de sărbătoare veselă, de abundenţă. Un pariu suprarealist, în care încercăm să păstrăm multă poezie şi umor”, a rezumat Ugo Gattoni.

Pe fundal, portul din Marsilia, unde vor avea loc probele de yachting, şi valul de la Teahupo’o, în Tahiti, care va găzdui concursul olimpic de surfing, şi peste tot mii de personaje mici, “făcute manual” şi ”artizanal”, după cum a precizat Joachim Roncin, director responsabil de design în cadrul Comitetului de organizare Paris-2024, într-un moment în care inteligenţa artificială generează imagini şi desene.

Grădinile de la Versailles sunt plasate în faţa Turnului Eiffel, în timp ce opt mascote “Phryges”, animale de pluş în formă de bonetă frigiană, sunt ascunse în acest design foarte bogat. Niciun drapel francez – spre deosebire de afişul Jocurilor din 1924, unde acesta a apărut în spatele unor bărbaţi la bustul gol -, dar o Marianne (un simbolul statului francez – n.red.) şi sigla “Paris 2024”.

“Timp de patru luni, m-am închis în studioul meu şi aşa a fost zi şi noapte”, a spus Ugo Gattoni. “Este un afiş care ar trebui să funcţioneze 100 de ani”, a adăugat el.

Gattoni şi-a presărat afişul olimpic cu o materie roz “zburătoare”, care “se înmulţeşte”: marca sa înregistrată, pe care o numeşte “blump” şi o inserează în toate desenele sale.

Artistul, care a practicat înotul şi şi-a dorit să fie “înotător profesionist”, a semnat prima sa frescă, lungă de 10 metri, desenată cu un stilou rotring, după ce a terminat şcoala de artă.

Afişul său oficial pentru Jocurile Olimpice (26 iulie-11 august) şi Jocurile Paralimpice (28 august-8 septembrie) va fi oferit spre vânzare, dar şi în produse derivate (afiş de colorat, puzzle etc.). AGERPRES

Leave A Comment

%d bloggers like this: