Reglementarea preţurilor la energie şi la unele alimente a condus la o reducere, în medie, cu 11% a costurilor cu bunurile şi serviciile necesare unui trai decent, pentru o familie cu doi copii, respectiv cu 1.118 lei/lună, se arată într-un studiu de specialitate, dat luni publicităţii.
Conform cercetării Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, economiile la bugetul familial au fost mai mari în ceea ce priveşte energia decât în cazul alimentelor.
Totuşi, chiar şi cu măsurile de reglementare a preţurilor la energie şi alimente, coşul de consum pentru un trai minim decent este, astăzi, cu aproape 40% mai scump decât în urmă cu trei ani, susţin reprezentanţei Fundaţiei.
“ÃŽn absenÅ£a măsurilor de plafonare a preÅ£urilor la energie, valoarea totală a coÅŸului minim pentru un trai decent ar fi crescut cu 10,4%, odată cu cheltuielile cu locuinÅ£a crescând ÅŸi necesarul pentru fondul de economii. Totodată, impactul estimat al măsurilor de plafonare a adaosurilor comerciale în cazul alimentelor a fost de 0,6% din valoarea coÅŸului, conform calculelor realizate de expertul Åžtefan Guga, autorul studiului. Reglementările preÅ£urilor la energie ÅŸi alimente au venit într-un context în care creÅŸterea preÅ£urilor ameninÅ£a să afecteze în mod catastrofal nivelul de trai al populaÅ£iei României, inflaÅ£ia atingând pe parcursul anului 2022 cifre fără precedent în ultimele două decenii, ajungând la 16,8% în noiembrie 2022. ÃŽn anul 2023, inflaÅ£ia a mai scăzut, ajungând la 6,6% în decembrie 2023, conform datelor Institutului NaÅ£ional de Statistică”, se arată în concluziile studiului de specialitate.
…..