Costurile cu bunurile si serviciile au scazut, in medie, cu 11% in Romania (studiu)

February 27, 2024
303 Views

Reglementarea preţurilor la energie şi la unele alimente a condus la o reducere, în medie, cu 11% a costurilor cu bunurile şi serviciile necesare unui trai decent, pentru o familie cu doi copii, respectiv cu 1.118 lei/lună, se arată într-un studiu de specialitate, dat luni publicităţii.

Conform cercetării Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, economiile la bugetul familial au fost mai mari în ceea ce priveşte energia decât în cazul alimentelor.

Totuşi, chiar şi cu măsurile de reglementare a preţurilor la energie şi alimente, coşul de consum pentru un trai minim decent este, astăzi, cu aproape 40% mai scump decât în urmă cu trei ani, susţin reprezentanţei Fundaţiei.

“ÃŽn absenÅ£a măsurilor de plafonare a preÅ£urilor la energie, valoarea totală a coÅŸului minim pentru un trai decent ar fi crescut cu 10,4%, odată cu cheltuielile cu locuinÅ£a crescând ÅŸi necesarul pentru fondul de economii. Totodată, impactul estimat al măsurilor de plafonare a adaosurilor comerciale în cazul alimentelor a fost de 0,6% din valoarea coÅŸului, conform calculelor realizate de expertul Åžtefan Guga, autorul studiului. Reglementările preÅ£urilor la energie ÅŸi alimente au venit într-un context în care creÅŸterea preÅ£urilor ameninÅ£a să afecteze în mod catastrofal nivelul de trai al populaÅ£iei României, inflaÅ£ia atingând pe parcursul anului 2022 cifre fără precedent în ultimele două decenii, ajungând la 16,8% în noiembrie 2022. ÃŽn anul 2023, inflaÅ£ia a mai scăzut, ajungând la 6,6% în decembrie 2023, conform datelor Institutului NaÅ£ional de Statistică”, se arată în concluziile studiului de specialitate.

Potrivit sursei citate, în toamna anului 2021 şi început de 2022, toate guvernele din Uniunea Europeană au adoptat reglementări menite să reducă inflaţia la energie (gaze, electricitate, energie termică): printre altele, reduceri de taxe (inclusiv TVA), plafonarea preţurilor la consumator, ajutoare pentru grupurile vulnerabile, taxarea profiturilor excepţionale au devenit aproape universale pe teritoriul Uniunii Europene (şi sunt în continuare, din moment ce măsurile rămân în vigoare).

…..

Leave A Comment