Motive mai puţin ştiute pentru care îţi creşte tensiunea

February 24, 2024
180 Views

De la stres la somn și neglijarea anumitor alimente din dietă, iată motivele pentru care valorile tensiunii arteriale pot fi în crescute.

„Tensiunea arterială ridicată este un ucigaș tăcut. Majoritatea oamenilor nu au semne sau simptome de avertizare și, cu excepția cazului în care tensiunea arterială este măsurată, este ușor să nu realizezi că ești în pericol”, spune Jill Weisenberger, nutritionist specializat în diabet și sănătatea inimii.
De-a lungul timpului, hipertensiunea arterială ajunge să afecteze inima, creierul, rinichii și ochii.

Alegerile din dietă și obiceiurile de stil de viață joacă un rol important în menținerea nivelurilor tensiunii arteriale în limite normale. Tensiunea arterială normală este considerată mai mică de 120 mm Hg pentru cea sistolică și mai mică de 80 mm Hg pentru diastolică.

Iată câțiva dintre principalii factori surprinzători pe care îi cosideră dr. Weisenberger în spatele cifrelor cfrescute.

Nu consumi fructe și legume
Când te gândești la hipertensiune arterială, ai putea presupune că totul este legat de aportul tău de sodiu. Și sodiul joacă un rol. Crește tensiunea arterială deoarece trage apa în vasele de sânge, potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA). Iar creșterea volumului sanguin înseamnă că există mai multă presiunes pe vase, ceea ce vă crește tensiunea arterială.

Potasiul, pe de altă parte, este contrar sodiului, ajutând la eliminarea mineralelor din organism, conform AHA. Potasiul ajută, de asemenea, la relaxarea pereților tensiunii arteriale, iar pereții mai relaxați înseamnă o tensiune arterială mai scăzută.

Deci, deși s-ar putea să ai prea mult sodiu, s-ar putea, de asemenea, să nu ai aportul de potasiu. „Una dintre cele mai mari probleme pe care le-am văzut în practica mea de-a lungul anilor este că oamenii nu mănâncă suficient potasiu”, spune Weisenberger. „Când cineva are un aport scăzut de potasiu, în special în prezența unui aport ridicat de sodiu, este mult mai probabil să aibă tensiune arterială crescută.”

Potasiul este considerat un nutrient devenit „problemă de sănătate publică”, deoarece se consideră că doar unul din 10 adulți mănâncă cantități adecvate de produse cu potasiu.

Deși există anumite alimente cunoscute pentru potasiu, cum ar fi bananele, el exista și în alte alimente, iar ghiurile dietetice din perioada 2020-2025 recomandă adulților să mănânce 2 porții de fructe și 3 mese care includ legume în fiecare zi.

Nu citești etichetele
„Oamenii cred că simți o mâncare bogată în sodiu. Nu pot. Dacă ceva este copt sau gătit în sare, sarea se amestecă și nu ajunge direct în papilele tale gustative, așa cum se întâmplă în cazul chipsurilor sau alunelor sărate”, explică Weisenberger, care observă, de asemenea, că alimentele care par inofensive, cum ar fi budinca instant, fulgii de ovăz instant și condimentele cu lămâie și piper pot fi toate surse ascunse de sodiu.

O regulă este să te uiți la etichetele nutriționale, în special la procentul de valoare zilnică pentru sodiu. Valoarea zilnică de 5% este considerată „scăzută”, în timp ce 20% este considerată „mare”. Alege opțiuni care au o cantitate mai mică de sodiu per porție.

Nu dormi suficient
Este ușor să neglijezi somnul, dar este nevoie de suficientă odihnă pentru o tensiune arterială sănătoasă. „Să nu dormi suficient este ca o durere fizică pentru corp și poate crește tensiunea arterială”, spune Weisenberger.

…..

Leave A Comment