80% din bolnavii de Alzheimer rămân nediagnosticați în România. Află care sunt primele simptome și ce investigații se fac pentru diagnostic și monitorizare

February 20, 2024
97 Views

Boala Alzheimer este mult subdiagnosticată în România, semnalează Societatea Română Alzheimer. În plus, diagnosticarea adecvată a acestui tip de demență poate dura chiar și trei ani de la debutul simptomelor. Asta pentru că este nevoie de o abordare integrată multidisciplinară, care se bazează inițial pe evaluarea cognitivă, urmată de examinarea neurologică, psihologică și pe analize de laborator. Cea mai importantă parte a procesului de diagnosticare o constituie, însă, evaluarea imagistică. Dr. Monika Suto, medic specialist radiolog în cadrul Hyperclinicii MedLife Cluj, explică ce investigații sunt cele mai relevante pentru un diagnostic corect.

Un bolnav de demență Alzheimer se poate bucura de o viață normală mulți ani după diagnostic, cu condiția să fie diagnosticat în fazele incipiente ale bolii, să beneficieze de tratament optim și să aibă familia alături. „Cu cât diagnosticul se face mai rapid, cu atât amintirile noastre comune devin mai numeroase, în loc să se piardă“ este unul dintre mesajele care rulează pe site-ul Societății Române Alzheimer.

Totuși, diagnosticarea precoce se face precar în România, în contextul în care nu există nicio strategie națională de prevenție și tratament pentru boala Alzheimer, după cum semnalează Societatea Română Alzheimer aici. De altfel, și în ceea ce privește numărul persoanelor cu boala Alzheimer în România, statisticile sunt insuficiente.

Boala Alzheimer este mult subdiagnosticată în România

Medicii de familie raportează anual numărul de pacienți nou diagnosticați. Astfel, în 2022, au fost raportate de către medicii de familie 7.920 de cazuri noi de îmbolnăvire cu această maladie. Numărul total al persoanelor cu diagnostic de demență era în 2018 (ultimul an în care s-a făcut o statistică la nivel european și care a inclus și România) de 279.607 (1,43% din populație, proporție care ne situează în prima treime a topului prevalenței în Uniunea Europeană, pe locul al optulea).

Însă numărul real al românilor bolnavi de demența Alzheimer ar fi mult mai mare, estimează specialiștii. „80% din bolnavii de Alzheimer rămân nediagnosticați în România“, se arată pe site-ul Societății Române Alzheimer. Aceeași sursă semnalează că unul din opt oameni peste vârsta de 55 de ani are boala Alzheimer și că jumătate dintre cei peste vârsta de 85 de ani au această maladie.

Care sunt primele semne de boală Alzheimer

Dacă în urmă cu câteva zeci de ani termenii „boala Alzheimer“ și „demență Alzheimer“ erau considerați sinonimi, în prezent, specialiștii consideră demența Alzheimer ca un stadiu al bolii Alzheimer.

Boala Alzheimer debutează cu mulți ani înainte ca primele semne să se manifeste și evoluează în timp. Progresia este de obicei lentă și subtilă: de la forma presimptomatică a bolii – când au loc modificări anormale la nivelul creierului, la demența Alzheimer simptomatică (apar modificări la nivel cognitiv și funcțional). Modul în care evoluează boala variază foarte mult de la o persoană la alta, însă în cazul tuturor pacienților, urmează o progresie numită de specialiști continuumul bolii Alzheimer, potrivit Asociației Alzheimer Europe.

Boala Alzheimer preclinică

În stadiulpreclinic al bolii Alzheimer încep să se depună în creier plăci de amiloid și acumulări ale proteinei tau. Boala poate să rămână în acest stadiu chiar zeci de ani, fără să apară manifestări clinice. Modificările de la nivelul creierului ar putea fi observate doar imagistic sau prin testarea unor biomarkeri, însă acestea nu sunt metode de screening și nu se realizează în mod obișnuit.

Afectarea cognitivă ușoară în boala Alzheimer

Afectarea cognitivă ușoară poate fi un stadiu de evoluție normală a unei persoane care îmbătrânește. De altfel, în unele cazuri, această afectare nu evoluează odată cu înaintarea în vârstă, iar la unele persoane, se văd chiar îmbunătățiri în timp.

Afectarea cognitivă ușoară în boala Alzheimer este diferită și este considerată, de fapt, stadiul simptomatic precoce al bolii Alzheimer, stadiul de pre-demență. Schimbările la nivel cognitiv în această fază sunt subtile, de cele mai multe ori și includ: mici probleme de memorie, dificultatea de a urmări firul unei conversații, probleme de orientare, de planificare și de luare a deciziilor. Touși, în stadiul pre-demență, nu este afectată major calitatea vieții pacienților.

Demența Alzheimer

În cele mai multe cazuri, boala Alzheimer este diagnosticată când a ajuns deja în stadiul de demență, cu pierderi semnificative de memorie și cu afectarea capacităților cognitive. Pe măsură ce demența avansează de la ușoară la avansată, tulburările de memorie se agravează, este afectată și memoria de lungă durată și apar, în plus, și alte manifestări care afectează independența și calitatea vieții pacientului:

-probleme cu alimentația, hidratarea, igiena, îmbrăcarea;
-găsesc cu dificultate drumul către casă și nu mai au nici orientare temporală;
-pierderea abilităților spațiale – persoanele afectate nu mai au capacitatea de a defini forme, mărimi și relația obiectelor în spațiu;
-probleme cu somnul – unii pacienți dorm ziua și stau treji noaptea;
-tulburări de înțelegere a limbajului;
-modificări de caracter (lipsa inițiativei, apatie, paranoia, agresivitate, impulsivitate, agitație).

Imagistica, esențială pentru confirmarea diagnosticului

Leave A Comment

%d bloggers like this: