Lista celor 20 antibiotice care pot fi eliberate din farmacie fără rețetă, în doză de urgență. „Nu sunt la liber”

January 27, 2024
144 Views

Doar 20 de antibiotice figurează în lista celor care pot fi eliberate, în regim de urgență și în doze pentru doar 48 ore, din farmacie fără rețetă. Produsele din listă nu sunt însă „la liber”, precizează farmaciștii.
Un ordin apărut cu doar câteva zile în urmă, emis de Ministerul Sănătății, reglementează condițiile în care farmaciștii pot să le elibereze clienților anumite antibiotice și în lipsa unei rețete.

Este vorba doar de situațiile în care pacientul nu a reușit să ajungă la medic, iar lista antibioticelor care pot fi eliberate, în funcție de problema medicală expusă, cuprinde doar 20 denumiri internaționale. Chiar și așa, sunt voci care au pus problema dacă nu cumva eliberarea de antibiotic fără rețetă crește și mai mult riscul ca pacientul să dezvolte rezistență la antibiotice.

Un răspuns a venit, în cadrul unei conferințe de presă, de la secretarul de stat din Ministerul Sănătății Adriana Pistol.

„Întâi de toate, ce se eliberează pentru 48 de ore sunt antibiotice de primă intenţie: tetraciclina, ampicilina, biseptol. Aţi mai auzit de medicamentele astea? Vă aduceţi aminte din copilărie? Nu sună ca cele pe care le utilizăm acum într-o cantitate foarte mare. În această situaţie, aceste antibiotice de primă linie sunt cele mai puţin susceptibile să ducă la rezistenţa antimicrobiană. Asta este o parte a răspunsului. A doua parte a răspunsului: dacă pacientul în continuare nu se simte bine, el trebuie să ajungă la medic. Poate să rămână duminică seara, dar luni dimineaţă ar trebui să ajungă la medic, pentru că pacientul, ca şi farmacistul bănuieşte în momentul în care i-a eliberat în situaţii de urgenţă, bănuieşte, pe baza simptomelor pe care persoana respectivă le are, că ar putea fi diagnosticul X, Y, administrează acest antibiotic, dar certitudinea o vom avea numai dacă mergem la consult a doua zi”, a declarat Adriana Pistol, citată de News.ro.

Care sunt medicamentele din listă
Cele 20 medicamente care pot fi eliberate la decizia farmacistului, în doze pentru 48 ore și în lipsa rețetei, sunt cuprinse într-o anexă a ordinului elaborat din care fac parte 82 antibiotice și antifungice de uz sistemic. Lista celor 20 medicamente este:

1. AMOXICILLINUM*

2. AMOXICILLINUM + ACIDUM CLAVULANICUM*

3. AMPICILLINUM*

4. CEFADROXILUM*

5. CEFALEXINUM*

6. CHLORAMPHENICOLUM*

7. CLARITHROMYCINUM*

8. CLINDAMYCINUM*

9. DOXYCYCLINUM*

10. ERYTHROMYCINUM*

11. METRONIDAZOLUM oral*

12. NITROFURANTOINUM*

13. OXACILLINUM*

14. PHENOXYMETHYLPENICILLINUM*

15. SULFAFURAZOLUM*

16. SULFAMETHOXAZOLUM + TRIMETHOPRIMUM*

17. SULTAMICILLINUM*

18. TETRACYCLINUM*

19. TINIDAZOLUM*

20. NYSTATINUM*

Ordinul, consideră farmaciștii, a fost făcut în grabă, pentru că încă mai sunt aspecte rămase nediscutate cu specialiștii. Până la mijlocul lunii martie, când va fi gata baza de date, medicamentele se vor elibera „în orb”, pacientul declarând sub semnătură că nu merge să ia și din altă farmacie doza de urgență, dar fără să poată fi verificat.

…..

Leave A Comment