Alimente pe care NU trebuie sa le tii in frigider

January 25, 2024
66 Views

 

Frigiderul este cel care menține alimentele proaspete, fiind extrem de important în orice gospodărie. Există, însă, și câteva situații în care nu ar trebui folosit, deoarece unele alimente nu ar trebui să stea în frigider.

Frigiderul este un aparat electrocasnic esențial în gospodărie, deoarece permite menținerea alimentelor la o temperatură scăzută, încetinind procesele de deteriorare și prevenind multiplicarea bacteriilor nocive. Astfel, alimentele se păstrează proaspete pentru o perioadă mai lungă. Temperaturile scăzute din frigider contribuie la reducerea riscului de contaminare bacteriană și virală a alimentelor, protejând sănătatea consumatorilor.

Mai mult, frigiderul ajută la păstrarea vitaminelor și a nutrienților din alimente, deoarece temperaturile scăzute încetinesc procesele de degradare. Acest electrocasnic permite stocarea alimentelor gătite pentru o perioadă mai lungă, facilitând planificarea meselor și reducând risipa de alimente. Unele medicamente necesită păstrarea la temperaturi scăzute pentru a-și menține eficacitatea, deci frigiderul poate oferi un spațiu sigur și pentru acestea.

Folosirea frigiderului în mod corespunzător este importantă pentru a beneficia de aceste avantaje; menținerea unei temperaturi adecvate în frigider și organizarea corectă a alimentelor contribuie la menținerea prospețimii și siguranței alimentelor.

Unele alimente NU trebuie depozitate în frigider
Deși frigiderul este indispensabil pentru a păstra unele alimente, altele nu trebuie depozitate în acest fel, deoarece fie nu este nevoie, și deci ocupă spațiul degeaba, fie își pierd din calități dacă stau la o temperatură prea joasă.

Pepenele galben
Pepenele galben, netăiat încă, ar trebui să fie lăsat la temperatura camerei întrucât, pe măsură ce se coace mai mult, devine mai dulce și mai gustos. Bineînțeles, după ce acesta este tăiat, trebuie depozitat în frigider pentru a nu își pierde calitățile.

Roșiile
La fel ca pepenele galben, și roșiile au nevoie de câteva zile petrecute la temperatura camerei pentru a-și potența aroma. Gândește-te și unde stau roșiile atunci când le cumperi: nu lșe cumperi dintr-un frigider, nu-i așa? Astfel, nici acasă nu ai de ce să le pui la rece.

Cartofii
Depozitarea în frigider a alimentelor care conțin amidon nu este indicată, pentru că amidonul, la temperaturi scăzute, se transformă în zaharuri, ceea ce înseamnă că, brusc, cartoful va căpăta un gust prea dulce și o textură schimbată. Mai degrabă, depozitează cartofii într-o pungă de hârtie, pe care o vei ține într-un loc uscat și răcoros – cămară sau beci.

Pâinea
Este posibil să fii tentat să ții pâinea la frigider, pentru a evita mucegăirea acesteia. Însă, dacă obișnuiești să depozitezi pâinea în frigider, aceasta vă căpăta o textură uscată și un gust rânced. Mai degrabă, investește într-o cutie pentru depozitarea pâinii sau congelează pâinea pentru a o avea mereu la îndemână atunci când ești într-o situație limită. Dacă iei anumite sortimente speciale de pâine, cum ar fi cea umedă, de secară, aceast ar trebui ținută la frigider după ce ai deschis pachetul (având grijă să îl închizi cu un clips după deschidere).

Mierea
Temperaturile joase duc la cristalizarea mierii, așa că dacă îți dorești o miere cu textura ideală, nu una foarte densă și greu de scos din borcan, obișnuiește-te să o depozitezi într-un dulap din bucătărie, la temperatura camerei sau chiar pe blatul ori pe masa din bucătărie.

Cafeaua
Cafeaua boabe, dar și cea râșnită, absorb mirosurile, ceea ce înseamnă că dacă ții cafeaua la frigider, aceasta va absorbi toate mirosurile de mâncare din acesta. Depozitează mai bine cafeaua într-un recipient care se închide ermetic, cum ar fi un borcan de sticlă cu capac sau o cutie metalică ori un recipient din ceramică, pentru a-i conserva aroma pentru perioade îndelungate, iar recipientul ține-l la temperatura camerei.

Busuiocul
Spre deosebire de alte ierburi aromatice, busuiocul se ofilește la temperaturi scăzute și are tendința să absoarbă mirosurile din frigider. Mai degrabă, pune firele de busuioc într-un pahar cu apă, pe care îl vei ține pe blatul de la bucătărie.

Ceapa
Ceapa proaspătă poate rezista mai mult timp dacă este ținută la frigider, însă își va pierde din textura crocantă, devenind prea moale, așa că mai bine o păstrezi în cămară, unde este răcoare, dar nu o temperatură atât de scăzută.

Fructele citrice
Citricele precum lămâia, portocala sau grepfrutul ar trebui ținute la temperatura camerei, nu la frigider. Gustul acestora este mai accentuat la temperatura camerei decât dacă sunt ținute la rece.

Untul de arahide
Untul de arahide ținut la frigider capătă o textură mai groasă. Lasă untul de arahide la temperatura camerei și acesta va rămâne tartinabil, iar aroma sa va fi mai intensă.

Bananele
Dacă sunt ținute la frigider, bananele se vor înnegri. Interiorul acestora nu este afectat, însă coaja da.

Uleiurile
Uleiurile capătă o textură îngroșată dacă sunt ținute la frigider, iar culoarea acestora devine ușor opacă. Uleiurile pot fi ținute fără probleme la temperatura camerei. Singura excepție o fac uleiurile din nuci, care trebuie ținute la temperaturi scăzute pentru că altfel se alterează.

Produse de patiserie
Produsele de patiserie ținute la frigider vor căpăta o textură mai uscată, gustul acestora fiind afectat de temperatura joasă. Mai degrabă, ține produsele de patiserie la temperatura camerei. Excepție fac produsele de patiserie care conțin creme sau alte umpluturi care se pot altera.

Ketchupul
Acest sos atât de popular, pe bază de roșii, nu trebuie ținut la frigider, în ciuda faptului că cei mai mulți dintre noi obișnuim să facem asta. Aciditatea crescută a ketchupului împiedică multiplicarea bacteriilor, făcând greu posibilă alterarea acestui sos. Atât roșiile, cât și oțetul din ketchup, fac din acesta un sos cu pH foarte acid.

Ce alimente trebuie să stea neapărat la frigider?

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: