Cinci schimbări prin care îți poți îmbunătăți calitatea vieții

January 24, 2024
150 Views

Odată cu progresul semnificativ din domeniul medical, care a permis creșterea speraței de viață, cercetătorii au început să se preocupe de calitatea vieții la fel de mult ca de durata acesteia. Au concluzionat că starea generală de sănătate și bunăstarea nu se rezumă doar la funcționarea eficientă, din punct de vedere biologic, ci necesită o abordare mai cuprinzătoare care să includă și alte aspecte importante.

Deși nu are o singură definiție unanim acceptată, calitatea vieții este discutată în diverse domenii de cercetare, inclusiv psihologie, economie și îngrijire medicală. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății(OMS), calitatea vieții este influențată de mai mulți factori. OMS a publicat o definiție oficială a calității vieții, în care se afirmă următoarele: „Calitatea vieții se referă la percepția individului asupra situației în care se află, în context cultural și al sistemelor de valori după care ghidează, și în relație cu obiectivele, așteptările, standardele și preocupările sale”.

Cum să-ți măsori calitatea vieții
Pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții, mai întâi e necesar să faci o evaluare a acesteia în diferite domenii și să te concentrezi pe cele unde există cel mai mult loc de îmbunătățire. Ca punct de plecare, poți lua în considerare cele șase domenii alese de OMS: fizic, psihologic, nivel de independență, relații sociale, mediu și spiritualitate/religie/credințe personale.

Îmbunătățirile, în oricare dintre domenii, nu pot fi făcute peste noapte, ci vor fi lente și treptate și probabil bazate pe modificări minore ale obiceiurilor de zi cu zi.

5 schimbări prin care să-ți îmbunătățești calitatea vieții
Probabil primul și cel mai important pas pentru a-ți schimba viața este să-ți schimbi gândurile. Gândurile apar, în general, înaintea emoțiilor și acțiunilor. Și, în funcție de ceea ce gândim, putem experimenta diferite emoții sau alege acțiuni diferite.

1. Schimbă-ți mentalitatea
Una dintre cele mai benefice mentalități pentru schimbarea sau îmbunătățirea calității vieții este mentalitate de creștere. O mentalitate de creștere se referă la tendința de a crede că abilitățile pot fi dezvoltate în timp și cu efort susținut. Persoanele cu o mentalitate de creștere depun efort suplimentar, încearcă abordări noi și solicită feedback atunci când întâmpină dificultăți.

Poate că acestea sunt motivele pentru care o mentalitate de creștere a fost asociată cu succesul în diverse domenii. Simplu spus, mentalitatea de creștere înseamnă să crezi că poți realiza orice îți propui, datorită neuroplasticității, adică a capacității creierului de a se schimba și dezvolta, pe toată durata vieții.

2. Așteptările ar trebui să fie pozitive
Un alt proces de gândire important, nu foarte diferit de mentalitatea de creștere, este să ai așteptări pozitive.

Așteptările pozitive înseamnă să crezi că lucrurile vor decurge bine. Cercetările privind efectul placeboau demonstrat că așteptările pozitive au un impact major. Efectul placebo reprezintă îmbunătățirea stării unui pacient sau obținerea unui răspuns pozitiv la un tratament, chiar dacă acesta nu conține niciun ingredient activ sau nu are niciun efect terapeutic cunoscut. În esență, beneficiile observate provin mai mult din încrederea subiectului că tratamentul este eficient decât din acțiunea reală a tratamentului în sine.

Ceea ce demonstrează cu adevărat efectul placebo este că așteptările noastre au un impact major asupra rezultatelor obținute. Dacă ne așteptăm ca un tratament să funcționeze, este mai probabil să se întâmple acest lucru. Dacă ne așteptăm să avem succes în atingerea unui obiectiv, este mai probabil să reușim. Desigur, efectul placebo nu este 100% sigur însă poate fi de ajutor.

3. Atenție la emoțiile negative
Există anumite strategii eficiente în diminuarea emoțiilor negative.

Printre acestea se numără reevaluarea cognitivă. Acest proces presupune reinterpretarea cognitivă a unei experiențe într-un mod fie pozitiv, fie mai puțin negativ. Esența reevaluării cognitive constă în schimbarea perspectivei asupra evenimentelor care ar putea provoca emoții negative, astfel încât să nu resimți disconfortul cu aceeași intensitate. Să luăm un exemplu: să presupunem că îți dorești să renunți la un loc de muncă lipsit de perspective și să încerci ceva nou.

Această schimbare poate părea coplesitoare sau poate îți e teamă să faci primul pas. Pentru a ajuta la gestionarea acestor emoții, poți să reevaluezi situația ca pe o oportunitate de a face ceva nou, ceva ce îți place mai mult. Alternativ, poți să îți îndrepți atenția asupra lucrurilor pentru care ești recunoscător în prezent – de exemplu, să te bucuri că ai economii sau acces la cursuri online care te pot învăța abilitățile necesare pentru a-ți urmări visul. Încearcă să integrezi această strategie atunci când te confrunți cu o situație dificilă.

4. Dezvoltă-ți emoțiile pozitive

…..

Leave A Comment