Cum se taxează PFA-urile în 2024

January 20, 2024
223 Views

Legea reformei fiscale prevede schimbări majore pentru PFA, deşi menţine sistemul actual de plafoane de 6, 12 si 24 salarii minime, prin introducerea unui plafon suplimentar de 60 de salarii minime.

Cineva face niște calcule, așezând în fișicuri mai multe monede
Din 2024 se aplică o serie de modificări fiscale aplicabile PFA-urilor
Legea reformei fiscale, recent publicată, prevede schimbări majore pentru contribuțiile la asigurarea socială de sănătate (CASS) în cazul activităților independente, unde se va face aplicarea CASS-ului la un venit situat între 6 și 60 de salarii minime brute și, separat, se va datora CASS pentru venituri din alte surse, precizează specialiștii.

Ce înseamnă venituri din activități independente
Veniturile din profesiile liberale și activitățile independente sunt reglementate de art. 67 Cod fiscal după cum urmează:

Veniturile din activități independente cuprind veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii și veniturile din profesii liberale, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente;

Veniturile obținute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective.

Cum se calcula CASS în 2023
În anul 2023, regimul fiscal al PFA-urilor în ceea ce privește CASS era mai permisiv, existând diverse plafoane în funcție de care se plătea CASS, respectiv plafoanele de 6, 12 și 24 de salarii minime brute pe țară. Cei care realizau venituri provenite din activitățile enumerate mai sus beneficiau de o plafonare a cotei de CASS de 10% dacă veniturile obținute se încadrau astfel:

-nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe țară inclusiv și 12 salarii minime brute pe țară;
-nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe țară inclusiv și 24 de salarii minime brute pe țară;
-nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 de salarii minime brute pe țară.
Ce se schimbă în 2024

Începând cu 1 ianuarie 2024, însă, aceste plafoane nu se vor mai aplica pentru PFA-uri. Legea 296/2023 pentru modificarea Codului fiscal prevede încadrarea veniturilor din activități independente între 6 și 60 de salarii minime brute pe țară în baza de calcul a CASS. Astfel, conform art. 170 alin (1) și art. 174 alin (5), pentru veniturile care depășesc 60 de salarii minime brute, se va plăti 10% din 60 de salarii minime iar pentru veniturile sub 6 salarii minime se va plăti CASS calculat la 10% din 6 salarii minime. Între aceste două plafoane contribuabilii datorează CASS în valoare de 10% din veniturile nete declarate.

…..

Leave A Comment