Principala cheltuială a asigurătorilor este cea cu daunele, iar din 100 de lei încasaţi pe RCA 77,3 lei merg către daune, susţine reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR), într-un comunicat remis vineri seara AGERPRES.
UNSAR atrage atenţia că, în România, în fiecare zi au loc peste 1.000 de accidente rutiere, fiind, totodată, pe locul 3 în Europa la accidentele produse în afara ţării.
“Încă o dată, într-un context sensibil pentru ţara noastră, o asociaţie care nu are competenţe pe zona de asigurări a transmis astăzi în spaţiul public un nou comunicat de presă care pare a urmări să amplifice tensiunile în societate şi să politizeze discuţia în legătură cu un subiect pur tehnic. Este greu de înţeles această persistenţă conflictuală de a prezenta denaturat realitatea şi de a escalada o problemă, în detrimentul soluţionării sale. Nu putem să nu ne întrebăm: dacă asigurările RCA sunt atât de profitabile, aşa cum se afirmă constant, care este motivul pentru care doar 6 asigurători locali dintr-un total de 25 de companii sunt activi pe piaţa RCA?”, se arată în comunicat.
În aceste condiţii, UNSAR vrea să “demonteze câteva dintre afirmaţiile făcute de această asociaţie”. La afirmaţia potrivit căreia “Doar 25% din preţul poliţei RCA reprezintă plata daunelor, iar 75% încasează asiguratorii”, UNSAR precizează că, din 100 lei încasaţi pe RCA, 77,3 lei merg către daune, conform datelor oficiale ale ASF, citate de UNSAR. Astfel, rata daunei RCA din România, adică raportul dintre daunele plătite şi primele brute subscrise, era printre cele mai mari din Europa în 2022, adică de 3 ori mai mare decât, eronat, se spune în comunicatul acelei asociaţii. Restul reprezintă cheltuieli de achiziţie şi administrare, taxe şi contribuţii către Fondul de Garantare a Asiguraţilor, Fondul Naţional de Protecţie şi către alte organisme instituţionale etc.
La afirmaţia că “În ţările civilizate din UE, spre deosebire de România, cheltuielile asiguratorilor sunt între 15-30%…”, UNSAR răspunde că, potrivit raportului ASF, rata cheltuielilor pentru achiziţie şi administrare pentru RCA este de 26,97% şi nu de 75% – în scădere de la 32,59% la semestrul 1 2022 şi de la 33,12% la semestrul 1 2021.
……
Foto : asignet.ro